Ziemniaczane sufleciki z duszonymi kurkami

Ziemniaczane sufleciki z duszonymi kurkami

Pyszne , trochę pracochłonne danie – akurat na sezon kiedy ,, sypią się „ kurki.

Czas : 1 godzina

Składniki :
6 średnich ziemniaków
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki masła + masło do wysmarowania foremek
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
20 dag kurek
3 łyżki pokrojonego koperku
pieprz mielony
masło do wysmarowania foremek ( duże foremki do mufinek )
bułka tarta do wysypania foremek

Kurki oczyścić , większe przekroić na pół .Na patelni rozgrzać masło ( 2 łyżki ).Wrzucić kurki i smażyć mieszając ok. 10 minut. Posolić , popieprzyć , wlać ¾ szklanki śmietanki , wsypać koper i dusić pod przykryciem na bardzo małym gazie kolejne 10 minut.
Ziemniaki ugotować , odcedzić , dodać resztę masła i śmietanki i zrobić gładkie puree .Wystudzić .
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni .Foremki do sufletów ( lub do mufinek- duże ) wysmarować masłem i wysypać bułka tartą .

Do masy ziemniaczanej dodać żółtka i mocno ubitą pianę z białek ( ze szczyptą soli ).Delikatnie wymieszać. Nałożyć masę do foremek ( do wysokości ¾ ), wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut .

Podgrzać w tym czasie sos z kurkami .

Ziemniaczane sufleciki podawać w towarzystwie sosu z kurek.
Najlepiej podawać sufleciki w foremkach w których się piekły , a obok w miseczce sos z kurek . Ja po prostu nabieram wtedy łyżkę sosu – wsadzam ja w suflet i tak wyjadam ( itd. ) .Tym razem zachciało mi się wyjmowania – horror .Lekko mi opadły .Już lepiej nie eksperymentować.

dodane na fotoforum:

mcfeely

mcfeely 2009-07-10

ooo mader fader ... pyszności !

isia222

isia222 2009-07-10

no no wygląda rewelacyjnie

justi909

justi909 2009-07-10

Śliczne!! (:

fela09

fela09 2009-07-10

No wygląda kusząco :)

yvonne7

yvonne7 2009-07-10

rzucam się na kurki!
:)))

halinag

halinag 2009-07-10

JAK ZAWSZE..PYSZNE

allright

allright 2009-07-10

delicje kuchni.....smakowicie wyglada to danie...:)))

beata1

beata1 2009-07-10

Pozdrowionka popołudniowo wieczorne:))))))))))))))

bbasia4

bbasia4 2009-07-10

Pychota to jedzonko ,ale jajecznica na kurkach też jest pycha ,pozdrawiam .

bunia

bunia 2009-07-10

bbasia4- pewnie.Dopiero pierwszy raz podeszłam do kurek. Jeszcze strasznie drogie ( ja niestety skazana jestem na kupne ). Mam nadzieje ,ze w tym roku będzie wysyp to bym trochę zamroziła ,żeby potem choć do ciasta francuskiego było. A i zupki kurkowej by sie pojadło.

wiki3

wiki3 2009-07-10

super jedzonko mniam

emmi1

emmi1 2009-07-10

Mąż też dzisiaj wybrał się na kurki i nawet coś tam znalzł :)

malybok

malybok 2009-07-10

kochana! żeby nie Twoje eksperymenty, nie miałybyśmy tylu nowych przepisów!!!

bunia

bunia 2009-07-10

malybok- tak na wszelki wypadek - to jednak proponuję robić suflety bez wyciągania ich - ładniej wygladają - mniej roboty , a smakują tak samo.

asulka

asulka 2009-07-10

Kurki to ja mogę ze wszystkim;)

rzelka

rzelka 2009-07-10

pysznie wygląda;)

alka10

alka10 2009-07-10

ALE WSPANIALE TO WSZYSTKO WYGLĄDA,SZKODA ŻE PRZED SNEM NIE JEM-A CO MI TAM BIORĘ I JEM DZIĘKUJE:))

rencia4

rencia4 2009-07-11

apetycznie wygląda i na pewno tak smakuje.

dodaj komentarz

kolejne >