Papryki faszerowane z parowaru ( z kurczakiem i kuskusem )

Papryki faszerowane z parowaru ( z kurczakiem i kuskusem )

Delikatne , aromatyczne danie.

Czas : 1 godzina

Składniki :

4 duże papryki ( takich na ok. 10 cm wysokości i takim samym przekroju )
2 średniej wielkości cebule
30 dag piersi z kurczaka
1/3 szklanki kuskusu
1/2 szklanki wrzącej wody
3 łyżki pokrojonego koperku
1 łyżka masła
1 jajko
1/3 płaskiej łyżeczki soli
1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego

Mięso zmielić . Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Kuskus zalać w miseczce wodą . Wymieszać mięso , cebulę , kuskus, jajko, koper, sól, pieprz- wyrabiając dokładnie.
Z papryk ściąć góry z ogonkiem. Delikatnie usunąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić ścianek papryk .Ze ściętych wierzchów wykroić małym nożykiem zielony środek , tak by powstała obręcz. Papryki nadziać farszem . Przykryć wierzchami. Ułożyć w wysokim pojemniku parowaru .Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 30 minut i tyle gotować papryki.

Ładnie wygląda jeśli użyje się różnokolorowych papryk ( np. żółte i czerwone, lub zielone )
Osobno podać sos pomidorowy lub koperkowy.

dodane na fotoforum:

graz5

graz5 2009-08-15

Muszę to zrobić!!!!!
Pozdrawiam serdecznie:))

yvonne7

yvonne7 2009-08-15

i dostałam ślinotoku!

anita591

anita591 2009-08-15

MILUTKIEGO POPOŁUDNIA I DUŻO UŚMIECHU

andora

andora 2009-08-15

smacznego

tina03

tina03 2009-08-15

lubie takie jedzonko ..mmmm...))))

graniac

graniac 2009-08-15

smacznego...
pozdrawiam i pieknego popołudnia życzę:-))

honorek

honorek 2009-08-15

U Buni jak zwykle - pyszności.. mniam, mniam:) Pozdrowionka !!

matejko

matejko 2009-08-15

Witam i pozdrawiam

martynw

martynw 2009-08-15

pysznie wygląda... pozdrawiam:):)

yvonne7

yvonne7 2009-08-15

nie ma sprawy :)
jutro będzie wielka improwizacja (właśnie wymyśliłam)
mam nadzieję, że się nie potrujemy ;)))
bądź co bądź serdecznie zapraszam :)))

anettah

anettah 2009-08-15

Juz czuje ich smak?!!pychotka!!

gosia34

gosia34 2009-08-15

wyglada pysznie, a moze ma pani tez jakis super przepis na cukinie dostalam dzis az 3 sztuki dosyc duze i zastanawiam sie co zrobic?

rumpel

rumpel 2009-08-15

;-))) ...ale jak to zrobić na ognisku??? Pozdrawiam z kościerskich lasów....

bunia

bunia 2009-08-15

Rumpel - nie wiesz ? No co Ty ? W kociołek duży wstawia się garnek mniejszy tak by cały się w tym dużym mieścił ( najlepiej taki bez uszek ). Układa się w tym mniejszym np takie papryki . Do dużego nalewa tyle wody by była do połowy wysokości mniejszego. Całość zakrywa szczelnię pokrywką i wiesza nad ogniem lub stawia na ognisku .Gotuje się na parze , a właściwie w kąpieli wodnej .Tylko nie mam pojęcia ile czasu i skąd weźmiesz mielone w lesie. Ale możesz nadziać ziemniaki grzybami , pomidory rybą itp. Wszystko co nie powinno się przypalać i jest delikatne tak na spływach gotowaliśmy . Pozdrawiam.

danka1

danka1 2009-08-16

Apetycznie się prezentuje.

Malinowe naleśniczki wyszły super z tym, że zapomniałam o dzisiejszym święcie i nie miałam świeżych malin tylko mrożone.

kopytka

kopytka 2009-08-16

miłej i pogodnej niedzieli....
Żona do męża:
- Zobacz, ja muszę prać, prasować, sprzątać, nigdzie nie mogę wyjść, czuję się jak Kopciuszek.
Mąż na to:
- A nie mówiłem, że ze mną będzie ci jak w bajce?

jankewa

jankewa 2009-08-16

Miłej i udanej niedzieli życzę :-)))
pozdrawiam serdecznie :-)

anula85

anula85 2009-08-16

MILLEJ NIEDZIELI ZYCZE I POZDRAWIAM:)))

eloiza

eloiza 2009-08-16

Apetycznie wygląda :)

beata1

beata1 2009-08-16

WSPANIAŁEJ NIEDZIELI ŻYCZĘ.
POZDRAWIAM MILUTKO:)))))))))

aga79

aga79 2009-08-16

czyli parowar się sprawdza - cieszę się

dodaj komentarz

kolejne >