Pierogi z parzonego ciasta

Pierogi z parzonego ciasta

Dziś dzień Św. Jacka z pierogami .Miały być wareniki z owocami z parowaru. Lepiej nie mówić co wyszło- tragedia. Nie wiem co spaprałam - muszę sprawdzić - ale takiej ,,gumy jeszcze nie widziałam No to w zastępstwie pierogi z zamrażalnika ( wymieszane i z serem i z kapustą i z mięsem ) . Nawet zdjęcie jest stare - tak mnie nosiło ze złości.

Pierogi z parzonego ciasta :

W zasadzie nic nowego – są to pierogi z mięsem odsmażone na rumiano .Ale ponieważ kilka osób pytało mnie o parzone ciasto na pierogi , a ja nie umiałam podać ścisłych proporcji bo robiłam je ,, na oko „ .To tym razem robiąc je postanowiłam ustalić dokładnie ile mąki i wody potrzeba .Z tej porcji wychodzi 18 pierogów .
Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej je się robi . Nie potrzeba ciasta wałkować , wykrawać .

Czas : 30 minut

Składniki :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
18-20 łyżeczek dowolnego farszu ( lub owoców : truskawek, połówek śliwek itp. )

-przygotować farsz .
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).

dodane na fotoforum:

reni50

reni50 2009-08-17

jestem już po obiedzie ale pierogów nigdy bym nie odmówiła...

tina03

tina03 2009-08-17

mmm jakie apetyczne perogi..
a co tam w środku jest?

honorek

honorek 2009-08-17

Dzięki Buniu za przepisik - jak zwykle smakowity:) Uwielbiam pierogi........ Pozdrawiam!

rusika

rusika 2009-08-17

Trudno uwierzyć , że coś Ci nie wyszło, pzdrawiam

bunia

bunia 2009-08-17

tina03- a to zależy w co trafisz . To taka mieszanka z zamrazalnika. Co robiłam pierogi i kilka mi zostało to wrzucałam do woreczka ( pilnując tylko by nie wymieszac tych na słodki z tymi innymi ) .Tu były z kapustą i grzybami, ruskie i z mięsem .

mcfeely

mcfeely 2009-08-17

smaczniście wyglądają :)

bunia

bunia 2009-08-17

rusika- nie wyszło to jest delikatnie powiedziane - totalna klapa horror . Dobrze że nikogo na ten obiad nie zaprosiłam. Ale by była plama .Obiad spóźnił sie o 30 minut i tyle . A to ciasto na pierogi na kefirze muszę sprawdzić . Albo proporcje nie takie , albo ja cos skopałam. To było tłumaczenie z rosyjskiej strony kulinarnej i przepis przeszedł przez kilka rąk.

zabka7

zabka7 2009-08-17

uwielbiam pierozki a miechem najbardziej heh

anettah

anettah 2009-08-17

super pierożki u mnie tez jeszcze sa pozostały z soboty!więc zapraszam!!

alffa50

alffa50 2009-08-17

aż ślinka cieknie,pyszności

kocurq

kocurq 2009-08-17

;)
Grazynko kazdy z nas na bledach sie uczy,a duzo tzw."sprawdzonych" przepisow to totalna porazka.....
Pierogow nigdy nie odmowie,bo mi sie lepic nie chce...;))
...wiec juz sie do nich zabieram;))
Milego tygodnia;)))

bunia

bunia 2009-08-17

kocurq- nic nie mów- oczywiśce musiałam spróbować bo na ,,oko" nie wierzyłam ,ze coś nie tak i teraz żołądek mam jak kamień. A tak ślicznie sie zapowiadały. Brrr. Już mnie długo nikt nie namówi na takie eksperymenty.

yvonne7

yvonne7 2009-08-17

u mnie dzisiaj też pierogi - z bryndzą - kupne. Miało być coś innego, ale jakoś tak nam w Rabce zeszło, że trzeba było kupić mrożone.
Za ten przepis - to Cię uwielbiam!
Muszę koniecznie spróbować takiego parzonego ciasta.
Dzięki :)))

cypryjka

cypryjka 2009-08-17

niewazne, wygladaja swietnie a ja taka glodna :)))))))))))))
dzien dobry :)

kopytka

kopytka 2009-08-17

smaczne.... jak ja uwielbiam pierogi,....

martynw

martynw 2009-08-17

oj Buniu, nie wierzę, że coś sknociłaś.... pewnie maka była zła...a te pierożki wyglądają rewelacyjnie:):) pozdrawiam:):)

kirena

kirena 2009-08-17

Witam Buniu..Nie przejmuj się,każdemu się coś przydarzy...Milutkiego popołudnia...

bunia

bunia 2009-08-17

martynw- nie ma co się łudzić - mąka była dobra - ja cos spartoliłam .
Muszę napisać do dziewczyny która ten przepis podała - u niej na zdjęciu były super .Pierwszy raz widziałam takie ciasto na pierogi . Na kefirze z odrobiną sody .Jak wyrobiłam to ciasto było śliczne - a po ugotowaniu gniot niesamowity ( konsystencja ciasta prawidłowa ) .Może to powinien być jakiś inny kefir ? Nie mam pojęcia .

wandy

wandy 2009-08-17

Ach nie zlosc sie tak....wiesz jak mawial moj tata-Mistrz tez moze sie omylic!
Wiec sie nie masz czym przejmowac bo i tak Cie kochamy!
Buziaczki i duzo usmiechu,pa,pa.

bunia

bunia 2009-08-17

wandy- ja się nie złoszczę - brzuszek mnie boli ( i wsciekła jestem jak diabli - hi hi hi )

b0zenka

b0zenka 2009-08-17

Wieczór....zbliża się noc...DOBRANOC...mówie CI.

rzelka

rzelka 2009-08-17

Buniu, mi tez nie raz sie coś nie udaje;) i zrażam sie wtedy do tego całkowicie, czego Tobie nie życzę;)

tinka

tinka 2009-08-17

Imponująca galeria. Smakowite dania,ślicznie sfotografowane i plus te przepisy-napewno bede czerpała od Pani pomysly na przeróżne dania.Pozdrawiam serdecznie

ireczek

ireczek 2009-08-17

dobranoc

pianka

pianka 2009-08-17

(_¸.***SPOKOJNEJ NOCY**
**KOLOROWYCH SNÓW (_¸.*

rudy13

rudy13 2009-08-17

aż mi się wierzyć nie chce, ale co zrobić... ważne,że ten przepisik extra... pierożków z ciasta parzonego nie znam... zaraz przerzucam do kulinarnego folderu... trzeba będzie wypróbować przy okazji... zapowiada się pysznie...
pozdróweczka ... :)))

kopytka

kopytka 2009-08-18

miłego i udanego wtorku życzę...

luna82

luna82 2009-08-18

WITAM I POZDRAWIAM:)))

irka591

irka591 2009-08-18

no i zrobiłam ...pierogi z jagodami....(ciasto parzone)pyszne mięciutkie ciasto...moja mama 87 lat wołała dokładki....dziękuję za przepis:):):)

b0zenka

b0zenka 2009-08-18

Milutkiego słonecznego popołudnia życzę.Bo u mnie na przemian raz słonecznie ,raz chmurzasto.

bunia

bunia 2009-08-18

irka591 - cieszę się - fajnie się robi takie ciasto prawda ?

ewa11

ewa11 2009-08-18

Cudna galeria. Pozwoliłam sobie dodać do ulubionych. Pozdrawiam serdecznie.

kepii

kepii 2009-08-23

NIAMNIUSNE,MOJA MAMA BYŁA MISTRZYNIA RUSKICH PIEROGÓW DO DZIS CZUJĘ IVCH SMAK GRATULUJĘ BUNIA SMACZNYCH I DOBRYCH DAN MIŁEJ NIEDZIELI

wernau

wernau 2009-09-05

Dawno sie tak nie usmialem -opis pod zdjeciem rewelka-naprawde nie chce mi sie wierzyc,ze cos moglo Ci w kuchni sie nie udac-ale jako osoba bardzo kreatywna znalazlas super wyjscie awaryjne-pierogi !Pozdrawiam serdecznie .

cologne

cologne 2009-11-19

ja tam zazdroszcze babcinych umiejetnosci :)

dodaj komentarz

kolejne >