Goloneczki żurawinowe ( z Garnka rzymskiego )

Goloneczki żurawinowe ( z Garnka rzymskiego )

Trochę za mocno przypiekłam skórę na jednej - ale nic to nie zmienia faktu że smaczne są .
Z konieczności takie maluszki ( chudziaczki )

Czas :3 godziny

Składniki :

2 małe golonki
2 łyżki konfitury z żurawiny
2 jabłka
suszona żurawina ( tyle ile wejdzie do wydrążonych jabłek )
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka majeranku
4 łyżeczki cukru brązowego ( trzcinowego )
2 cebule
2 łyżeczki mąki

Zrobić marynatę z konfitury żurawinowej , 2 łyżek oleju , sosu sojowego , majeranku, pieprzu .Natrzeć golonki. Ułożyć w zamykanym pojemniku . Zalać resztą marynaty z zostawić przykryte w lodówce przez noc .
Moczyć Garnek rzymski przez 15 minut .W tym czasie obetrzeć golonki z marynaty i obsmażyć na gorącym oleju na rumiano. Przełożyć do wyjętego z wody Garnka . Na patelnię wlać ½ szklanki wody i zagotować .Wlać do golonek. Dodać marynatę i pokrojoną w ,, piórka „ cebulę „ .Przykryć Garnek. Wstawić do zimnego piekarnika . Ustawić temperaturę na 100 C .Potem podkręcić na 180 C , a na końcu na 220 C . Piec 1,5 godziny .
Jabłka wydrążyć . Nałożyć do środka suszonej żurawiny , posypać cukrem , nakłuć kilka razy by w czasie pieczenia nie pękły .Dołożyć do golonki i piec jeszcze 15 minut.
Wyjąć golonki i jabłka .Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ( niekoniecznie )

dodane na fotoforum:

mcfeely

mcfeely 2009-09-10

och aż ślinka cieknie ;O) miłego dnia :)

agat39

agat39 2009-09-10

......Buniu to musi być super pyszne......:-))

jagodaa

jagodaa 2009-09-10

patrzę i patrzę na ten Garnek i chyba dojrzałam...

magdabo

magdabo 2009-09-10

Porcyjki nie za duże nie za małe , a w sam raz ...
Pozdrawiam serdecznie , życząc Ci Buniu samych dobrych chwil dziś , jutro i na kolejne nowe dni ... ((*_*))

tina03

tina03 2009-09-10

Pyszne...)))

b0zenka

b0zenka 2009-09-10

MIŁEGO POPOŁUDNIA.....

renacik

renacik 2009-09-10

Pychotka...

Buniu kochana , na pomoc!!!!!
Cukinia obrodziła straszliwie, podpowiedz, co z niej zrobić, na leczo już patrzeć nie mogę...
Z góry dziękuję:)

jaworr

jaworr 2009-09-10

To jest wspaniała porcyjka!......

anita591

anita591 2009-09-10

śliczne miłego wieczoru

yvonne7

yvonne7 2009-09-10

to ja zwijam to z przypieczoną skórką - uwielbiam takie :)

jagodaa

jagodaa 2009-09-10

z cukini mozna zrobic fantastyczną zupę chińską!!!

aniakar

aniakar 2009-09-10

Dla mnie jabłuszko ...a goloneczka dla mojego męża.....
pięknie podane.....pozdrawiam...miłego wieczoru i spokojnej nocy :)))

kopytka

kopytka 2009-09-10

przed spaniem to zobaczyłam - i powiedz jak ja teraz mogę usnąć... ssie mnie w żołądku...

rudy13

rudy13 2009-09-10

paluszki oblizuję,
a ślinka na klawiaturę skapuje..
może mało zdrowe, ale za to smakowite...:))

ania53

ania53 2009-09-10

Ladna Fotka !Spokojnej nocki zycze . Dobranoc

dolores

dolores 2009-09-11

spokojnej nocy


nigdy nie bądźmy obojętni na cierpienie innych :((

beata1

beata1 2009-09-11

Witam serdecznie:)
Pozdrawiam bajecznie:)
Wspaniałego piątku życzę:))))

emmi1

emmi1 2009-09-11

dzień dobry, przyszłam po inspirację :D

didi31

didi31 2009-09-14

Ale smakolyki :)
Pozdrawiam

nika81

nika81 2009-09-15

Czarodziejka kulinarna z ciebie.Będę tu zaglądać-oj będę!

dodaj komentarz

kolejne >