Bitki wołowe wg Babcigramolki :

Bitki wołowe wg Babcigramolki :

Jak trafia mi się ligawa wołowa to obowiązkowo są bitki lub zrazy zawijane .

Czas : 2 godziny

Składniki :

40 dag ligawy wołowej
40 dag cebuli
2 łyżki smalcu
3 suszone grzybki
sól
pieprz mielony
1 łyżeczka miodu
4 łyżki mąki
5 szklanek wody
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sos sojowy
szczypta papryki mielonej ( słodkiej )

Mięso przekroić na 4 bitki tak by przecinać włókna a nie kroić wzdłuż włókien. Rozklepać tłuczkiem do mięsa .Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką (3 łyżki - strzepnąć nadmiar mąki ) .Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim bitki z obu stron . Przełożyć do rondla .Pokroić drobno cebulę . Dodać do mięsa .Na patelnię wlać szklankę wody i zagotować .Wlać do mięsa . Dolać resztę wody , liście laurowe i ziele angielskie , grzybki suszone . Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i dusić przez 1,5 godziny tak by mięso było miękkie, cebula się rozgotowała , a płyn odparował do objętości 1,5 szklanki .Wyłowić liście, ziela i grzybki. Grzybki pokroić i wrzucić powrotem do garnka. Doprawić sosem sojowym i mieloną papryką , miodem .Zagęścić 1 łyżka mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody .

Ja podaje z kaszą gryczaną na sypko i kiszonymi ogórkami .

Doprawiam odrobiną miodu bo przełamuje on doskonale smak dużej ilości cebuli i sos nabiera smaku .

dodane na fotoforum:

anita591

anita591 2009-10-04

smaczne pozdrawiam

gooja

gooja 2009-10-04

Kasza gryczana pychotka.....

abc75

abc75 2009-10-04

kasze to i ja lubię! a jeśli do niej są jeszcze jakieś pyszności to tym lepiej ;)

kaluf1

kaluf1 2009-10-04

Mniam ,mniam cóż więcej mówić

mcfeely

mcfeely 2009-10-04

pycha :)

domi81

domi81 2009-10-04

swietnie udekorowany talerzyk!!no i same pysznosci na nim.
pozdrawiam

janka69

janka69 2009-10-04

obiad moich marzen :))) smacznie
pozdrowionka i milego dzionka

kepii

kepii 2009-10-04

apetyczne jak zawsze miłej niedzieli

rozanka

rozanka 2009-10-04

Smacznego obiadku:)

anula85

anula85 2009-10-04

AZ SLINKA LECI POZDRAWIAM:)))

ada40

ada40 2009-10-04

Pozdrawiam i usmiech zostawiam milego wieczorku zycze.

oli74

oli74 2009-10-04

soczyste mięsko ,wspaniały sosik ....
Pycha.
Pozdrawiam Grazynko.

b0zenka

b0zenka 2009-10-04

Popisowe danie gdy dzieci wpadają na obiad.....

kirena

kirena 2009-10-04

Pyszne danie.Ja zwykły gulasz lubię z kaszą i ogórkiem...Ligawa jest drogim mięsem...Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę.

jaworr

jaworr 2009-10-04

Wszystko mi się podoba, aż dostałam smaku na coś dobrego bo podrażniło mój zmysł smaku....
Miłego wieczoru.......

rudy13

rudy13 2009-10-04

na taki obiadek też bym się chętnie wprosiła...
pozdrówka dobranocne... :))))

fredi

fredi 2009-10-04

witam po małej przerwie
POZDRAWIAM I ŻYCZĘ MIŁEJ NOCKI

pianka

pianka 2009-10-04

☆•*'¯*•.☆
...*•-•*☆ ..)
……. .•*☆ DOBRY:)* ☆
…. .•*☆ WIECZÓR:)* .•*¯¯*•.
….( ……. .•*,•*¯*×...)
….*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•*

bunia

bunia 2009-10-04

kirena - masz rację - ligawa do tanich nie należy - w ogóle ładna wołowina nie jest tania . Ale na bitki lub zrazy nie da się innego mięska użyć . Zrobiłam 4 porcje po 10 dag ( kosztowała jeśli dobrze pamiętam po 23 zł za kg - to za 40 dag dałam ok 10 zł ) to tak drogo nie wyszło - 2,50 za mieso na 1 porcję .To tylko tak sie wydaje - czasem to drogie mięso jest ekonomiczniejsze niż tanie bo nic z niego nie odchodzi .Jak dla mnie sos jest w tym wszystkim najważniejszy .

tenia66

tenia66 2009-10-04

wspaniała jest Twoja galeria:)))) chętnie z niej korzystam:) pozdrawiam

vesper5

vesper5 2009-10-04

witam i pozdrawiam serdecznie !!!

kopytka

kopytka 2009-10-05

miłego słonecznego dzionka..

ania55

ania55 2009-10-05

Pozdrawiam i uśmiech serca zostawiam.
░░(_.·´/|`·._) Miłego dnia życzę.

ewulekm

ewulekm 2009-10-05

miłego poniedziałku :-) pozdrawiamy.

jankewa

jankewa 2009-10-05

Pozdrawiam Cię i miłego dnia Tobie życzę :-))
Pozdrowionka :-)

aniakar

aniakar 2009-10-05

To też super danie...ale ja osobiście wolę kaszę jęczmienną....

halinag

halinag 2009-10-05

ligawa jest przepyszna tylko rzadko ją można dostać...no i ten sosik potem mniam.....danie super ja tylko kaszy gryczanej nie lubię i nie umiem polubić

piatal

piatal 2009-10-05

zawsze wyśmienite,,a z takimi dodatkami,,,echhhh

dodaj komentarz

kolejne >