Delikatna ryba po grecku :

Delikatna ryba po grecku :

Domownicy bardzo lubią Rybę po grecku . Jednak ze względu na duszenie warzyw na oleju nie wszyscy mogą ją jadać .Robimy więc czasem taką rybkę .

Czas : ½ godziny + 12 godzin na odstanie

Składniki :1/2 kg filetów rybnych
2 cebule
2 marchewki
1/2 pietruszki
1/8 selera
1 średni przecier pomidorowy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz mielony
sól
cukier
mąka
5 łyżek oleju
2 szklanki wody
Filety ryby przekroić na kawałki ( ok. 5 cm). Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie ( 4 łyżki ). Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Na łyżce oleju zeszklić cebulę . Utarte warzywa zalać w garnku woda i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy . Przełożyć do garnka cebulę .Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania .Dusić 10 minut . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

Tak zrobiona ryba jest zdecydowanie lżejsza .Można też robić wersję zupełnie bez smażenia . Rybę ugotować w 2 szklankach wody .Odcedzić .Tą wodę użyć do duszenia warzyw . A cebulę zeszklić na suchej patelni . Jest to wtedy danie dietetyczne i spokojnie można je podawać osobom na diecie ( nawet cebulkę można wyeliminować jak dieta jest bardzo ostra ) .

A pelikan pilnuje ryby żeby porcja moja doczekała zanim zrobię herbatę – bo są na nią zakusy .

dodane na fotoforum:

stolica

stolica 2009-11-04

ALE PELIKAN JEST O ILE SIĘ NIE MYLĘ RYBOŻERNY - WIĘC UWAŻAJ .POZDRAWIAMY (((*-*))){{{*-*}}}

yvonne7

yvonne7 2009-11-04

strażnik świetny!
sama bym podjadła taką rybkę, jeszcze zanim trafiłaby do jarzyn :)))

serce07

serce07 2009-11-04

jej od dawna mam an to ochotke

bunia

bunia 2009-11-04

stolica- o kurczątko - wiedziałam ,że ktoś tą rybę podjada , ale nie byłam pewna Mama czy Pelikan .Jesteś pewna że to pelikany są rybożerne a nie moja Rodzicielka ?

serena

serena 2009-11-04

pięknie podana pozdrawiam

gooja

gooja 2009-11-04

Uwielbiam rybke po grecku....ze względu na duża ilość warzywek....;-)
PYCHA...!!

stolica

stolica 2009-11-04

* Pelikany są głównie ptakami rybożernymi, chociaż od czasu do czasu żywią się skorupiakami, pierścienicami i szczątkami organicznymi.
* Technika łowienia ryb u poszczególnych gatunków pelikanów bywa różna. Pelikany różowe najchętniej łowią wspólnie, podczas gdy pelikany brunatne chwytają zdobycz podczas nurkowania.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pelikan_r%C3%B3

bunia

bunia 2009-11-04

stolica- no to widocznie Mama i Pelikan weszli w spółkę i łowią stadnie .

hope34

hope34 2009-11-04

o! uwielbiam rybkę - to cos dla mnie :)))
pozdrawiam serdecznie:)

lageria

lageria 2009-11-04

A ja już się bałam, że .........udusiłaś pelikana !!!! pozdrawiam :-)

adamowa

adamowa 2009-11-04

Witam serdecznie Buniu :) Juz sobie zaplanowalam zrobic ten sos gulaszowy z ta "maczka grzybowa" a tu znowu cos czego dawno nie jadlam :) Ja jeszcze do tych wszystkich warzyw , ktore wymienilas dodaje por - jakos bardzo mi w tej kompozycji smakuje :) Wyglada tak apetycznie ze pewnie jak ten pelikan bym podkradala :) Pozdrawiam serdecznie

b0zenka

b0zenka 2009-11-04

....POZDROWIONKA....

ada40

ada40 2009-11-04

Witam milego popoludnia zycze i spokojnej nocki.

greyss

greyss 2009-11-04

POZDRAWIAM CIEPLUTKO W TEN JESIENNY WIECZÓR

reni50

reni50 2009-11-04

mniam, mniam...

renatal

renatal 2009-11-04

ZNÓW SAME DOBROCI .... MNIAM

anita591

anita591 2009-11-04

Pozdrawiam miłego wieczoru pięknych snów

rudy13

rudy13 2009-11-04

Buniu Kochana... narobiłaś mi nieziemskiego smaku.... rybkę po grecku uwielbiam... no i teraz musowo muszę zrobić, bo zaślinię klawiaturę i się na amen...
pozdrówka serdeczne... :))

malybok

malybok 2009-11-04

jestem głodomorkiem
wpadam tu wieczorkiem
obiadek zobaczyłam
w nocy o nim sniłam:)

dorkaw

dorkaw 2009-11-05

witam serdecznie") ja własnie tak robię te warzywka , duszę po prostu i są delikatniejsze, no i pycha:)

dodaj komentarz

kolejne >