Szynka wieprzowa z ,, kurnej chaty „

Szynka wieprzowa z ,, kurnej chaty „

Od chwili kiedy kupiłam Garnek Rzymski eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami kiedy właśnie w glinianych naczyniach pieczono i gotowano .

Czas : 2,5 godziny + 48 godzin macerowanie mięsa

Składniki :

1.5 kg chudej wieprzowiny od szynki
2 łyżki oleju
1 pełna łyżeczka miodu ( najlepiej wrzosowy )
1 łyżeczka musztardy lub ¼ łyżeczki mielonej gorczycy
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonego jałowca
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka powidełek z głogu ( lub kilka owoców suszonego głogu namoczonych )
4 wędzone śliwki
3 ząbki czosnku
4 suszone kapelusze grzybów
½ marchewki
4 cebule
1 łyżka wódki Żubrówki ( Ginu lub czystej )
½ łyżeczki soli
2 łyżki utartego piernika

Zrobić pastę przyprawową z oleju , miodu , musztardy ( lub gorczycy ) , zmiażdżonego czosnku , mielonego jałowca , rozmarynu, majeranku , powidełek głogowych , wódki , soli . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 48 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Zetrzeć nadmiar przyprawy z mięsa i ułożyć w garnku .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i marchewkę . Podlać ½ szklanki wody .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .
Wyjąc mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać piernik i zagotować .

Tym którzy pytają o Garnek Rzymski przedstawiam :

https://www.fmix.pl/zdjecie/1405960/garnek-rzymski

dodane na fotoforum:

klaudyn

klaudyn 2009-12-27

Mówi się, że potrzeba tylko jednej minuty, żeby kogoś zauważyć, jednej godziny, żeby go ocenić i jednego dnia, żeby polubić, ale całego życia, by go później zapomnieć

____________(—`v´—)
___________(—`(?)´—)
_____ (—`v´—)_ (_.^._) (—`v´—)
____ (—`(?)´—) _____(—`(?)´—)
___¶¶ (_.^._)¶¶__¶_¶¶(_.^._)¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶__¶¶¶¶¶(K`v´—)¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶(—`(?)´—)¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶(_.^._)¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶(P`v´—)¶¶¶¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶(—`(?)´—)¶¶¶
___¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶(K.^._)¶¶
______¶¶¶¶¶¶(C`v´—)¶¶¶¶¶
________¶¶¶(—`(?)´—)¶¶
___________¶(_.^._)¶
_____ (—`v´—)_ ¶¶¶¶¶_(—`v´—)
____ (—`(?)´—)_ ¶¶¶_(—`(?)´—)
_____ (_.^._)____¶___(_.^._)
_POZDRAWIAM I UŚMIECH ZOSTAWIAM.

stolica

stolica 2009-12-27

Witamy w niedzielny poranek,życząc miłego dnia (((*-*))) {{{*-*}}}

emir7

emir7 2009-12-27

Wielka szkoda, że cała galeria monotematyczna.
Fantastyczne potrawy - świetnie kadrowane.

anita591

anita591 2009-12-27

dziękuje za przepis pozdrawiam

bunia

bunia 2009-12-27

emir7- dziękuję za pochwałę .A galeria z założenia o tematyce tylko kulinarnej .Pasjonuje się kulinariami i uczę fotografii kulinarnej bo to zupełnie inny sposób robienia zdjęć .

piofoto

piofoto 2009-12-27

Gdzie ta chata jest ? Zaraz tam jade. Pozdrawiam :)

bunia

bunia 2009-12-27

Piofoto- hi hi . Jak na razie to tylko w mojej fantazji . Próbuję tak komponować smaki potraw żeby były jak najbardziej zbliżone do staropolskich smaków ( z ty że staropolskie rozumiem że kończy okres Królowej Bony - tzn warzywa już ) . Okazuje się ,że można uzyskać fantastyczne efekty stosując jako przyprawy np żurawinę , suszone wiśnie , igły sosnowe itp )

reni50

reni50 2009-12-27

dawne, naturalne smaki to jest to, bez konserwantów i zbędnych dodatków, prawdziwy smak...

kaluf1

kaluf1 2009-12-27

mniam,mniam

jasiu46

jasiu46 2009-12-27

A co to za cudo ten "Garnek Rzymski",może coś takiego jak "stoliczku nakryj się"

beata1

beata1 2009-12-27

Pozdrowionka niedzielne:)))))))))))

kopytka

kopytka 2009-12-27

witam po świętach- teraz trzeba trochę odpocząć i zbierać siły na powitanie Nowego Roku 2010....

betaww

betaww 2009-12-27

PRZEPIS FANTASTYCZNY......ZASTANAWIAM SIE CZY Z BRAKU TWOJEGO GARNKA MOŻNA ZROBIĆ W ŻROODPORNYM....POZDRAWIAM CIE SERDECZNIE......****

bunia

bunia 2009-12-27

betaww- pewnie , że tak .
jasiu 46- pod zdjęciem wstawiłam link do zdjęcia tego garnka .Niestety trzeba do niego coś najpierw włożyć by potem wyjąć .

jadpaw5

jadpaw5 2009-12-27

Pięknie; i już jesteś zwarta i gotowa do szokowania nas swoimi specjałami.

bunia

bunia 2009-12-27

jadpaw5- hi hi - tylko szkoda , że ja tylko to szykuję , a inni jedzą .Ja niestety jeszcze dietka .

ada40

ada40 2009-12-27

Witam i pozdrawiam milego wieczorku zycze i spokojnej nocki.

bartek5

bartek5 2009-12-27

Chociaż Święta już minęły
lecz kolęda płynie dźwięczna,
radość serce wciąż uroczy.
Jasność, która bije łuną
zdoła w nasze serca wkroczyć.

I pozwólmy sobie w pełni
dostrzec piękno tego świata,
niech radosne chwile trwają
całe dnie, miesiące, lata...
Miłego wieczorku i dobrej nocy życzę

inka8

inka8 2009-12-28

Smakowitości.....

Pozdrawiam cieplutko :::)))

ewapl

ewapl 2009-12-28

Dużo zdrowia i pomyślności w Nowym Roku.

basia55

basia55 2009-12-28

Przyjemnego i pogodnego poniedziałku życzę i pozdrawiam:)))
Potrawy z rzymskiego garnka to po prostu "niebo w gębie" !

oli74

oli74 2009-12-28

piękne mięsko .
Jak samopoczucie Grazynko???

kasia2

kasia2 2010-01-17

A to jest naprawde fajny przepis.
Musze go wyprobowac....
:)

protal

protal 2010-01-31

nieźle zgłodniałam wędrując po tej Twojej galerii i przy okazji narobiłam sobie chęci na garnek rzymski

bunia

bunia 2010-01-31

protal- dobrze wydane pieniądze - smaki cudo .A i nie bez znaczenia jest to ,że osiągam smak pieczeni i to doskonałej przy minimalnej ilości tłuszczu .

dodaj komentarz

kolejne >