Barszcz czerwony z fasolą wg Babcigramolki :

Barszcz czerwony z fasolą wg Babcigramolki :

Klasyczne danie jednogarnkowe .Tak jak to zwykle bywa z takimi daniami w każdej rodzinie gotuje się jakąś wariację dania. Ja robię to tak .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 udko z kurczaka
2 średnie buraki ( najlepiej podłużne )
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera ( taki jak w gotowej włoszczyźnie )
1/6 pora
1 cebula
3 ziemniaki – średniej wielkości
1 szklanka fasoli białej duże ziarna w sosie własnym ( z puszki lub słoika- odcedzonej )
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
przyprawa do zup ( jaką kto używa – maggi, Vegeta , Jarzynka , kostka bulionowa Knorra )
½ szklanki słodkiej śmietanki
sok z cytryny
pieprz mielony
1 litr wody
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka oleju
3 łyżki ( płaskie mąki )

Udko z kurczaka , obrane i umyte warzywa ( marchew pokrojoną w plasterki , reszta w całości ) , ziele angielskie , liść laurowy, przyprawa do zup - zalać wodą ( 3 szklanki ) i lekko osolić . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1 godzinę .
Pokrojone w słupki buraczki zalać w drugim garnuszku 2 szklankami wody i gotować 40 minut .
Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę , seler, por , liść laurowy i ziele angielskie .Wlać do niego ugotowane buraczki razem z płynem z gotowania.
Dołożyć fasolę .Zagotować . Doprawić do smaku przyprawą do zup , pieprzem mielonym , sokiem z cytryny .Zagęścić rozrobioną z zimną wodą mąką .Zagotować .Wlać śmietankę .
Między czasie w trakcie gotowania zupy ugotować w osolonej wodzie ziemniaki , odcedzić i zrobić z nich puree . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na rumiano pokrojoną w ,, piórka „ cebulę .
Podawać kładąc na talerzyku obok porcję puree ziemniaczanego okraszonego cebulką ,a zupę w miseczce . Posypać natką pietruszki .

Można oczywiście buraczki włożyć na początku razem ze wszystkimi składnikami i gotować w jednym garnku , a mięso obrać od kości i włożyć powrotem do zupy .Ja robię to w ten sposób bo mięso z zupy zużywam potem do pierogów, naleśników , sałatki drobiowej i nie chcę by było zabarwione sokiem z buraków, a taka zupa z fasolą zupełnie nam wystarcza .

dodane na fotoforum:

alka10

alka10 2010-01-18

JAK ZWYKLE WSPANIAŁE DANIE-POZDRAWIAM:))

kuci77

kuci77 2010-01-18

mmmmm jakie pyszności.....
pozdrawiam :)

kotyyy

kotyyy 2010-01-18

zdjęcie cudne

pozdrawiam

beatka1

beatka1 2010-01-18

jak pięknie podane:)

ania55

ania55 2010-01-18

* Pozdrawiam * ;;Miłego popołudnia i wieczoru zycze :))

anita591

anita591 2010-01-18

;MIŁEGO POPOŁUDNIA I MIŁYCH SNÓW ŻYCZĘ ;;

pamela5

pamela5 2010-01-18

Świetnie pokazane...tak cieplutko i kolorowo:-)))

rudy13

rudy13 2010-01-18

już gdzieś podobną wariację jadłam, było pysznie....
cieplusie pozdrówka... :))))

swiety

swiety 2010-01-18

:)

vocal

vocal 2010-01-19

ZIMOWE POZDROWIENIA PRZESYŁA STENIA:))
http://www.garnek.pl/vocal/8460555/zimowe-pozdrowienia

b0zenka

b0zenka 2010-01-19

Witaj milutko....

bunia

bunia 2010-01-19

rudy13- bo to taki przepis stareńki jak świat , w wielu domach podobnie się gotuje - różnice są minimalne .

irena56

irena56 2010-01-19

Miłego dnia życzę..Pozdrawiam ♥:-)

nefrete

nefrete 2010-01-19

Smacznego jak zwykle:) Miłego wtorku życzę.

rozanka

rozanka 2010-01-19

Miłego wtoreczku:)

czakink

czakink 2010-01-26

bajecznie i kolorowo już czuje ten zapach tych pyszności

dodaj komentarz

kolejne >