Rosół z domowym makaronem  :

Rosół z domowym makaronem :

Warto się czasem poświęcić czas na ugotowanie ,, prawdziwego „ rosołu z kury z domowym makaronem .


Czas : ok. 2 godzin

Składniki : ½ kury( tak ok. 1,5 kg )
0,5 kg wołowiny na rosół
3 marchewki
1 duża pietruszka
1/8 selera
½ pora
1 cebula
1 goździk
1 kapelusz suszonego prawdziwka
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżeczki soli
1 gałązka lubczyku
maggi ( lub inna przyprawa do zup – co kto lubi )
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
1,5 litra wody

Makaron :

1 jajko
mąka
sól



Mięso umyć , podzielić na kawałki. Włożyć do dużego garnka . Dodać oczyszczone seler pietruszkę , por , goździk, grzybek , ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk , sól. Marchew i cebulę opiec na rumiano na suchej patelni i dodać do garnka ( można opiec w piekarniku ). Zalać zimna woda . Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i gotować ok. 2 godzin. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić . Doprawić maggi .

Jeśli w trakcie gotowania woda za bardzo wyparuje uzupełniamy tylko wrzątkiem bo inaczej rosół zmętnieje .
Nie polecam opiekania cebuli i marchewki nad gazem – substancje chemiczne zawarte w płomieniu gazowym osadzają się w takim przypadku na warzywach co nie jest specjalnie zdrowe .

Po nastawieniu rosołu przystąpić do robienia makaronu . Zagnieść mąkę( ok. ¾ szklanki ) z jajkiem i szczyptą soli . Wyrobić sprężyste ciasto. Rozwałkować na cienkie płaty ( podsypując mąką ). Płaty ciasta pokroić w paski o szerokości ok. 4-5 cm , a potem na cieniutki makaron ( ja kroję na zapałkę bo nie lubię takiego cienkiego ).Rozsypać makaron na tacce .Nastawić osoloną wodę z łyżeczką masła i poczekać aż zacznie wrzeć. Wrzucać makaron partiami i gotować aż będzie miękki ( cienki 3 minuty od wypłynięcia – grubszy dłużej ) .Odcedzić .Przelać na sicie zimną przegotowaną wodą .Dobrze odsączyć .

Podawać układając na talerzu porcje makaronu , wlewając gorący rosół .Dekorować natką pietruszki i gotowaną marchewką .


Resztę rosołu i mięso z kury użyć np. na zrobienie galaretki z drobiu , lub z rosołu zrobić inną zupę na następny dzień , a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem .Z warzyw można zrobić sałatkę ( warzywa są trochę za bardzo wygotowane , ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być .
Ja używam takiego mięsa również do pieczenia pasztetu ( oczywiście dodając resztę mięs to jest pieczonego , wątróbki , boczku ).

W zasadzie z tej ilości wychodzi rosół ( i makaron ) na 3 duże porcje ( część płynu w trakcie gotowania odparowuje )

Ja lubię rosół posypany mielonym pieprzem stąd na zdjęciu pieprzniczka ( Kucharzyk )

dodane na fotoforum:

ania53

ania53 2010-01-23

Witam i pozdrawiam przy sobocie .

Dzisiaj sobota
mówią:
imieniny kota.
A ja uważam
największa robota.
Cały tydzień
człowiek gania
szkoła, praca
dom,zebranie
inne zainteresowania
a w domu zaniedbania.

Sprzątanie,pranie
i gotowanie
to właśnie sobota
i największa
domowa robota.

intma43

intma43 2010-01-23

najlepsze co może być...domowy makaron :))

reni50

reni50 2010-01-23

uwielbiam rosół ze swojskim makaronem, gotuję!

mysza78

mysza78 2010-01-23

smacznie wyglada.... pozdrawiam ciepło :)

jasiu46

jasiu46 2010-01-23

A nie prościej kupić?

bunia

bunia 2010-01-23

jasiu46- pewnie ,ze prościej .I muszę Ci powiedzieć ,że na co dzień używam kupny makaron ( są już tak dobre ,że nie ma potrzeby katować się robieniem ).Ale jak mi się trafi kura i robię taki dobry rosół to aż mnie korci żeby zrobić domowy makaron . A że rosół i tak gotuje się 2 godziny to mam czas .Zrobić makaron na 2-3 osoby z 1 jajka to ,, betka " .Moment i jest - a smak bez porównania .Czasem robię na samych żółtkach - ten to dopiero jest super.

aneciaa

aneciaa 2010-01-23

i to jest prawdziwy rosolek mniam

jaworr

jaworr 2010-01-23

smacznie wygląda....:))

emmi1

emmi1 2010-01-23

no właśnie, pietruszka, ciągle o niej zapominam :)))))

zonia

zonia 2010-01-23

W tak mroźny dzień. taki prawdziwy rosół jak lekarstwo :) Z pewnością smaczny, no a ten domowy makaron....mmm..

gajanne

gajanne 2010-01-23

Hm . Widze że w kazdym regionie Polski dodaje sie inne przyprawy do rosołkuy> Ale kura wiejska i wołowina to podstawa :)) I oczywiście domowy makaron, bez niego nie ma rosołu :)))

asulka

asulka 2010-01-23

Rosołek bardzo chętnie na te mrozy!

anita591

anita591 2010-01-23

MIŁEGO WIECZORKA ŻYCZĘ.
POZDRAWIAM SERDECZNIE:)))

halinac

halinac 2010-01-23

Miłego wieczorku i spokojnej nocy życzę:)

maniek1

maniek1 2010-01-23

Miłego wieczorka życzę,smacznej kolacyjki:))

niuniia

niuniia 2010-01-23

Dzięki Buniu, Ty za to narobiłaś mi smaka tym rosołem- za rosół dosłownie dam się pochlastac;D wybacz ale nie jestem w stanie już pisac bo obśliniłam klawiaturę i mi się zacina...

luna19

luna19 2010-01-23

oj u mnie -22 .... w nocy pewnie jeszcze niżej spadnie
zimnisko szalone ....brrr pozdroweczki ...
teraz to tylko taki rosolek

yvonne7

yvonne7 2010-01-23

porywam kucharzyka - bardzo mi się podoba :)

bunia

bunia 2010-01-23

yvooe7- nie bądź okrutna nie rozdzielaj go z rodziną - on ma 3 większych braci .Albo bierzesz wszystkich albo siadasz z nimi na mojej szafce ( hi hi )

hbabik

hbabik 2010-01-23

Buniu rosołek...pierwsza klasa...i do tego domowej roboty makaronik...u mnie tylko taki do rosołu króluje.Czasem nawet barwiony,tak ja to miało miejsce na wesele mojej córki-musiał być niebieski i był.Życzę ciepełka i jutro fajnej niedzieli.

bunia

bunia 2010-01-23

hbabik- natychmiast zdradzaj czym barwiony był ten niebieski makaron ? bo mnie ciekawość zeżre .

rzelka

rzelka 2010-01-23

ja też uznaję tylko taki, dlatego zawsze w piątek robię sobie makaron, a w sobotę wieczorem gotuję chwilę kurę, żeby na niedzielę mieć obiadek i miękkie mięsko;)

bunia

bunia 2010-01-23

rzelka - a ja mięsko z kury i wołowinę wyjęte z rosołu przerabiam potem na pierogi , paszteciki albo dodaje do pasztetu .

umila

umila 2010-01-23

pycha taki rosołek z swojskim makaronem....mniammm :)
pozdrawiam

rudy13

rudy13 2010-01-23

Buniu na taki niedzielny rosołek chętnie bym wpadła, ale mam trochę daleko do Ciebie....nie pozostaje mi więc nic innego tylko pozachwycać się widokiem i pomarzyć sobie... tzn ugotować samemu....
pozdrówka... :))

b0zenka

b0zenka 2010-01-24

Witaj Buniu ... Miłego pięknego dnia.

loniaa

loniaa 2010-01-24

Tylko podziwiać i chwalić!! Tez lubię gotować i prychcić w kuchni dlatego często tu zaglądam :) Zresztą korzystam tez z przepisów, które są świetne, no i podziwiam cierpliwość i poświęcenie z tym pisaniem :) POZDRAWIAM SERDECZNIE

kfoczka

kfoczka 2010-01-24

... i nic na to Twoj woreczek??? pozdrawiam:))

lasocka

lasocka 2010-01-24

Moja ulubiona zupa!!!!

yvonne7

yvonne7 2010-01-24

siadam u Ciebie na półce razem z nimi - w takim towarzystwie to dla mnie zaszczyt!

olga22

olga22 2010-02-19

narobiłaś mi apetytu ! wróciły smaki młodych lat rosół u Babci z domowym makaronem i z prawdziwej kury, itd, itd, wiec zaprosze wnuki i gotuje choć wszyscy teraz sie odchudzają
powiem ze kiedyś lubiłam robić sama makaron i dobrze mi to szło!

dodaj komentarz

kolejne >