Testy przyprawowe na wieprzowinie :

Testy przyprawowe na wieprzowinie :

Nie przepadam za gotowymi przyprawami – ale czasem dla własnej wygody używam .Dostałam do sprawdzenia kilka produktów Knorra – to testuję .

Czas : 1,5 godziny + 12 godzin macerowanie

Składniki :

75 dag mięsa wieprzowego ( ja miałam 0,5 kg łopatki , 30 dag żeberek )
1 opakowanie ,, Soczysta karkówka z pieca Knorra „
1 łyżka miodu
4 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 litr wody
maggi
4 średnie cebule
2 kromki suchego piernika ( po rozkruszeniu lub zmieleniu ok. 1/3 szklanki )


Zrobić pastę przyprawową z opakowania gotowej przyprawy, 2 łyżek oleju , musztardy i miodu .Natrzeć dobrze mięso . Ułożyć w przykrytym pojemniku i zostawić w lodówce na noc .
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron obtarte z marynaty mięso . Przełożyć do garnka . Dodać pozostałą marynatę , pokrojone drobno cebule .Zalać wodą .
Dusić pod przykryciem ok. godziny tak by cebula się rozgotowała , mięso było miękkie , a sos odparował do 1,5 szklanki.
Mięso wyjąć ,, wsypać piernik - sos przetrzeć przez sito- doprawić do smaku . Można dodać trochę śmietanki .

Jak nie ma czasu na komponowanie mieszanki przyprawowej ( lub zabrakło w domu składników ) warto mieć pod ręką takiego gotowca .( w oryginalnym przepisie mięso piecze się w rękawie foliowym – ale ,że nie przepadam za takim mięsem to robie po swojemu ).

Używam do zagęszczania utartego piernika zamiast mąki bo po prostu jest tak wygodniej i smaczniej ( sos nabiera takiego ,,świątecznego „ smaku ) .Można oczywiście zamiast tego zagęścić sos mąką rozrobiona w zimnej wodzie – trzeba wtedy sos jeszcze raz zagotować.

dodane na fotoforum:

irena56

irena56 2010-01-24

Witam....Miłej,radosnej Niedzieli życzę........:):):)

reni50

reni50 2010-01-24

ja lubię te przyprawy, nadają potrawom dobrego smaku...

kopytka

kopytka 2010-01-24

mniam , mniaqm.... pyszny obiadek..

karo66

karo66 2010-01-24

Oj czytam przepisy a trójglicerydy( a nie cholesterol) znowu ciągle ponad miarę. Jak tu pogodzić przyjemne z pożytecznym?

bunia

bunia 2010-01-24

karo66- to tylko tak groźnie wygląda . U mnie mięsko zawsze chude ( tłuszczyki zjada sunia ) - użyłam 4 łyżki oleju na 5 porcji ( i jeszcze sosu zostało ) .Do tego była kasza i buraczki .To tak najgorzej nie wychodzi .Ale jak wyniki zmuszają do ostrożności to bieda .

janka69

janka69 2010-01-24

Cieplutkiego popołudnia i wieczoru życzę.

iwoski

iwoski 2010-01-24

Ale smakowite. Pozdrawiam :)

misiaka

misiaka 2010-01-24

pyszne.

....-:¦:-MIŁEGO
......( WIECZORU:)
...../(
...(,,")....-:¦:-
__,||,__....)
█████..../( BAJKOWYCH
█████..(,,") SNÓW;)
█████_.,||,.
█████▒▒▒] ")_(")_.----.,/)
█████▒▒▒] ; _ _ '; -._ , ')_
█████▒▒▒] ( o_, )' __,) '-._)
█║█●●█║█●●█║█●●█║█●●█║█●
*********CIEPLUTKO POZDRAWIAM

gosia32

gosia32 2010-01-24

smacznie wyglada ...poczęstuje sie ....pozdrawiam i miłego mrożnego popołudnia...)))

anita591

anita591 2010-01-24

I już niedziela minęła

Miłego wieczorka życzę

boberek

boberek 2010-01-24

Wygląda bardzo apetycznie, ja często zagęszczam sosy chlebem razowym (wysuszonym i utartym). Wołowina, dziczyzna smakują wybornie.

bunia

bunia 2010-01-24

boberek- masz rację .Ja piętki od razowca suszę i mielę na proszek , tak samo piernik - sa doskonałe do sosów.

rudy13

rudy13 2010-01-24

świetny ten pomysł z piernikiem i razowcem do zagęszczania sosów.... zapisuję i od następnego razu stosuję... :))
cieplutkie pozdrówka....:)))

inesa75

inesa75 2010-01-24

jak zawsze apetycznie wygląda mniam :)

b0zenka

b0zenka 2010-01-25

Witam...Ja na przekór pogodzie życzę Ci ciepłego słonecznego dnia.

piatal

piatal 2010-06-03

żeberka lubię bardzo,,,

dodaj komentarz

kolejne >