Morszczuk z masłem i anchois :

Morszczuk z masłem i anchois :

Delikatny morszczuk zyskuje dzięki anchois na smaku .

Czas : 20 minut

Składniki :
4 małe kawałki filetów rybnych
1 jajko
4 łyżki słodkiej śmietanki
Sól
pieprz mielony
sok z ½ cytryny
mąka
bułka tarta
olej słonecznikowy do smażenia
3 łyżki masła
4 filety anchois
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Dwie łyżki masła utrzeć z roztartymi na miazgę 2 filecikami anchois i natka pietruszki. Uformować wałeczek i zamrozić .Przekroić na 4 cieniutkie plasterki .Trzymać w lodówce do czasu podania ryby .
Rybę skropić sokiem z cytryny i zostawić na 10 minut . Odsączyć i osuszyć . Posolić , popieprzyć . Panierować w mące , jajku roztrzepanym ze śmietanką , bułce tartej, jajku, mące, jajku i na koniec w bułce tartej . Smażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron . Pod koniec smażenia dodać masło-1 łyżkę .
Podawać kładąc na każdym kawałku ryby ( bardzo gorącym ) plasterek masła , a na nim ½ filecika anchois .

dodane na fotoforum:

luanka

luanka 2010-03-19

pysznie.
:)))))

yvonne7

yvonne7 2010-03-19

wyjadam anchois :)

rozanka

rozanka 2010-03-19

Ślicznego popołudnia:)

pauza

pauza 2010-03-19

wszystkie przepisy Buni - posegregowane i chronologicznie ułożone sa tutaj:
http://urodaizdrowie.pl/przepisy-uzytkownika?u=1268

omerta

omerta 2010-03-19

A u Ciebie jak zawsze -smakowicie...)))

lenka42

lenka42 2010-03-19

rybki tak i zawsze

kopytka

kopytka 2010-03-19

Wesoła myśl jest niczym wiosna.
Otwiera pąki natury ludzkiej.

spokojnej wiosennej nocki...

malybok

malybok 2010-03-19

a ja na twoje rybki przyszłam,bardzo je lubię:)

aniaf19

aniaf19 2010-03-19

.DOBRY
.•*”˜.•*”˜҈.•WIECZÓR!
.•*”˜
Serce już drzemie,
dusza już śpi,
sen cicho puka,
do moich drzwi.

Więc zanim usnę,
by znów wstać rano,
wpadam by szepnąć,
słówko DOBRANOC!

(♥)¤ª˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)¤ª˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)

MIŁEGO WIECZORKU I
SPOKOJNEJ NOCKI :)

ada40

ada40 2010-03-19

Pozdrawiam milego slonecznego weekendu zycze dobranoc.

jacho

jacho 2010-03-19

"Delikatny morszczuk zyskuje dzięki anchois na smaku ."
Czyli anchois dominuje i przytłumia delikatny smak morszczuka.
Miód też można zrobić słony, ale po co???

bunia

bunia 2010-03-19

jacho- a próbowałeś sosu z miodu z sosem sojowym i pieprzem ? Spróbuj a będziesz wiedzieć po co robić miód słonym .Takim bardzo prostym przykładem jest ocet balsamiczny łączący smaki .A anchois wydobywa smaki naturalne użytych składników ( jest składnikiem sosu Worcestshire ).Taki paradoks - coś co ma intensywny smak w połączeniu z innym składnikiem wydobywa tamten smak swój jakby zatracając .Nie umiem inaczej tego wytłumaczyć - trzeba po prostu wypróbowac dania z anchois .

b0zenka

b0zenka 2010-03-20

U mnie jak narazie ponuro.... ale Ja życze nam ... wspaniałego słonecznego dnia.

prelud

prelud 2010-03-20

Buniu, u Ciebie jak zwykle pysznie:))

jankewa

jankewa 2010-03-20

Pozdrawiam Cię i miłej soboty i niedzieli życzę :-))

dodaj komentarz

kolejne >