Delikatny morszczuk zyskuje dzięki anchois na smaku .
Czas : 20 minut
Składniki :
4 małe kawałki filetów rybnych
1 jajko
4 łyżki słodkiej śmietanki
Sól
pieprz mielony
sok z ½ cytryny
mąka
bułka tarta
olej słonecznikowy do smażenia
3 łyżki masła
4 filety anchois
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
Dwie łyżki masła utrzeć z roztartymi na miazgę 2 filecikami anchois i natka pietruszki. Uformować wałeczek i zamrozić .Przekroić na 4 cieniutkie plasterki .Trzymać w lodówce do czasu podania ryby .
Rybę skropić sokiem z cytryny i zostawić na 10 minut . Odsączyć i osuszyć . Posolić , popieprzyć . Panierować w mące , jajku roztrzepanym ze śmietanką , bułce tartej, jajku, mące, jajku i na koniec w bułce tartej . Smażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron . Pod koniec smażenia dodać masło-1 łyżkę .
Podawać kładąc na każdym kawałku ryby ( bardzo gorącym ) plasterek masła , a na nim ½ filecika anchois .
dodane na fotoforum:
luanka 2010-03-19
pysznie.
:)))))
pauza 2010-03-19
wszystkie przepisy Buni - posegregowane i chronologicznie ułożone sa tutaj:
http://urodaizdrowie.pl/przepisy-uzytkownika?u=1268
lenka42 2010-03-19
rybki tak i zawsze
kopytka 2010-03-19
Wesoła myśl jest niczym wiosna.
Otwiera pąki natury ludzkiej.
spokojnej wiosennej nocki...
aniaf19 2010-03-19
.DOBRY
.•*”˜.•*”˜҈.•WIECZÓR!
.•*”˜
Serce już drzemie,
dusza już śpi,
sen cicho puka,
do moich drzwi.
Więc zanim usnę,
by znów wstać rano,
wpadam by szepnąć,
słówko DOBRANOC!
(♥)¤ª˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)¤ª˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)
MIŁEGO WIECZORKU I
SPOKOJNEJ NOCKI :)
jacho 2010-03-19
"Delikatny morszczuk zyskuje dzięki anchois na smaku ."
Czyli anchois dominuje i przytłumia delikatny smak morszczuka.
Miód też można zrobić słony, ale po co???
bunia 2010-03-19
jacho- a próbowałeś sosu z miodu z sosem sojowym i pieprzem ? Spróbuj a będziesz wiedzieć po co robić miód słonym .Takim bardzo prostym przykładem jest ocet balsamiczny łączący smaki .A anchois wydobywa smaki naturalne użytych składników ( jest składnikiem sosu Worcestshire ).Taki paradoks - coś co ma intensywny smak w połączeniu z innym składnikiem wydobywa tamten smak swój jakby zatracając .Nie umiem inaczej tego wytłumaczyć - trzeba po prostu wypróbowac dania z anchois .