W ramach przygotowań do Świąt :

W ramach przygotowań do Świąt :

Musztardy Prababci :
Teraz to już wyszło z mody ale kiedyś musztardę robiło się w domu .

Czas : 30 minut

Składniki :

1 szklanka ziaren gorczycy ( żółtych )
1/3 szklanki octu winnego jabłkowego
sól kamienna
1/3 szklanki płynnego miodu,
½-3/4 szklanki oleju
3-4 łyżki przegotowanej – ostudzonej wody
pieprz
kurkuma

Gorczycę zmielić w młynku na miałko ( robię w elektrycznym ) .
Zmieloną gorczycę zalać octem winnym i zostawić na 12 godzin .Dodać miód , wodę i olej ( ilość oleju zależy od tego jaką gęstość musztardy chcemy uzyskać ).Ucierać jak majonez .Doprawić , pieprzem mielonym i szczyptą kurkumy ( do smaku i dla koloru ).
Odstawić na 10 dni by się przegryzła .
Przed podaniem można dodać inne składniki tak by uzyskać musztardy smakowe :

Na zdjęciu stoją :
1)musztarda chrzanowa ( podstawowa musztarda miodowa+ chrzan tarty do smaku )
2)musztarda podstawowa- miodowa
3)pomarańczowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z gorzkich pomarańczy )
4)porzeczkowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z czarnej porzeczki )

Można też dodać np. .drobno utarte jabłko ( do zjedzenia na bieżąco ) , cebulkę , zioła ( estragon, szczypior, koper ) – możliwości są nieograniczone .

dodane na fotoforum:

kopytka

kopytka 2010-03-23

Nie starzeje się ten kto nie ma czasu.
miłego dnia ...

nemo1

nemo1 2010-03-23

z ogromną chęcią zasiadam już do stołu...miłego wieczoru :)

sulika

sulika 2010-03-23

Dzięki Ci za te dary
Czytałam ostatnio jeszcze o chrzanowym budyniu...

kot54

kot54 2010-03-23

dlaczego tak mało jemy własne wyroby, a częściej te kupowane w sklepach i nie zawsze dobre i zdrowe.Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru.

takos

takos 2010-03-23

fajnie!
zrobię sobie
te owocowe to jakas perwersja raczej
ale chrzanowa....
...... juz mi slinka cieknie!
a francuska to wystarczy nie mielić czy jakoś inaczej trzeba?

bunia

bunia 2010-03-23

takos- spróbuj mieszanki smaków musztardy i dobrej konfitury - od lat doprawiam takimi smakami mięsa i sosy do sałat - doskonałe .
A co do musztardy francuskiej to trzeba te ziarna które chce się miec w całości zalac wczesniej goracym octem owocowym ( ja używam jabłkowy własnej roboty ) i zostawic na 24 godziny - a potem można dodac do gotowej musztardy ( inaczej taka nie sparzona gorczyca w całości moze byc gorzkawa .
Polecam eksperymentowanie ze smakami musztard ( nawet jak nie robi sie samodzielnie w domu to można spróbowac doprawic gotową musztardę różnymi dodatkami ).
sulika- podpowiedz coś na temat tego chrzanowego budyniu .

kefirka

kefirka 2010-03-23

Mniam!

rudy13

rudy13 2010-03-23

ow... a to dopiero... podoba mi sie takie miesznie... koniecznie muszę popróbować....
a na żółty ser domowej roboty nie masz przepisu Mistrzyni??!!
pozdróweczka.... :)))

magdabo

magdabo 2010-03-23

BUNIU ... GRATULUJĘ 980 PRZEPIĘKNYCH KULINARNYCH ZDJĘĆ !!!

Świetne opisałaś producję smakową musztard ...

Pzdrawiam miło !

aniaf19

aniaf19 2010-03-24

*'"*•,.*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•*
...*•-•* DZIEŃ DOBRY...
Ciesz się z każdej chwili,
która życie Ci umili...
Ja to właśnie teraz robię
i pamiętam również o Tobie...
Wiem, że sercem jednoczy się ludzi
gdy dobroć w nas się budzi...
Więc nie trzeba się wielce natrudzić...
by spotkać i tutaj wspaniałych ludzi...
♥●•٠•˙•٠•●♥˙♥●•٠•˙˙•٠•●♥
........ ًहै.............. ًहै
................... ًहै
.......... ًहै............... ًहै
__(█_████████████
(█__██¥♥¥♥¥♥¥♥¥♥¥♥¥█
(█___█¥♥¥♥¥♥¥♥¥♥¥♥¥█
_(█___███████████
__(█__ █●|●|●|●|●|●|█
___(█__█████████
_________██((██
_____ ██████████
MIŁEGO DNIA ŻYCZĘ ...POZDRAWIAM...

bunia

bunia 2010-03-24

Rudy13- robię tylko taki serek – w smaku przypomina mozzarellę – pięknie się topi i zapieka , ale na kanapki nie bardzo mi pasuje ( jest jak na mój gust za mało dojrzały ) .Do przekąsek marynuję .Zobacz na te przepisy- może Cię zainteresują .

http://www.garnek.pl/bunia/8390729/ni-to-zolty-ni-topiony-ser

http://www.garnek.pl/bunia/8472610/marynowany-ni-to-zolty-ni-to

b0zenka

b0zenka 2010-03-24

WITAJ MILUTKO ... MIŁEGO DNIA ŻYCZĘ.
*******************************
Zajrzałam ... obejrzałam ... przywitałam ... pędze dalej.

crist49

crist49 2010-03-24

__To tylko ja.
___Wpadłam Ci życzyć
___Miłego Dnia..
___Pięknego słońca.
___Dużo miłości.
___Wiele uśmiechów
___I przyjemności.

♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥~ ♥Pamiętam te czasy babcine....?

felunia0

felunia0 2010-03-24

Buniu -Pozdrawiam serdecznie i dzięki za wspaniałe przepisy ..
Chociaz ...zrobiłam twoj serek ale wzięłam kwasną smietanę 18% i chyba dlatego NIC mi z tego nie wyszlo - grudkowata breja ..chociaż w smaku niezła i można nią chleb posmarować ..

mleczko

mleczko 2010-04-12

Niesamowite są Twoje przepisy!! Czytam i jestem w wielkim zachwycie... Pozdrawiam Serdecznie

dodaj komentarz

kolejne >