Musztardy Prababci :
Teraz to już wyszło z mody ale kiedyś musztardę robiło się w domu .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 szklanka ziaren gorczycy ( żółtych )
1/3 szklanki octu winnego jabłkowego
sól kamienna
1/3 szklanki płynnego miodu,
½-3/4 szklanki oleju
3-4 łyżki przegotowanej – ostudzonej wody
pieprz
kurkuma
Gorczycę zmielić w młynku na miałko ( robię w elektrycznym ) .
Zmieloną gorczycę zalać octem winnym i zostawić na 12 godzin .Dodać miód , wodę i olej ( ilość oleju zależy od tego jaką gęstość musztardy chcemy uzyskać ).Ucierać jak majonez .Doprawić , pieprzem mielonym i szczyptą kurkumy ( do smaku i dla koloru ).
Odstawić na 10 dni by się przegryzła .
Przed podaniem można dodać inne składniki tak by uzyskać musztardy smakowe :
Na zdjęciu stoją :
1)musztarda chrzanowa ( podstawowa musztarda miodowa+ chrzan tarty do smaku )
2)musztarda podstawowa- miodowa
3)pomarańczowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z gorzkich pomarańczy )
4)porzeczkowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z czarnej porzeczki )
Można też dodać np. .drobno utarte jabłko ( do zjedzenia na bieżąco ) , cebulkę , zioła ( estragon, szczypior, koper ) – możliwości są nieograniczone .
dodane na fotoforum:
kot54 2010-03-23
dlaczego tak mało jemy własne wyroby, a częściej te kupowane w sklepach i nie zawsze dobre i zdrowe.Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru.
takos 2010-03-23
fajnie!
zrobię sobie
te owocowe to jakas perwersja raczej
ale chrzanowa....
...... juz mi slinka cieknie!
a francuska to wystarczy nie mielić czy jakoś inaczej trzeba?
bunia 2010-03-23
takos- spróbuj mieszanki smaków musztardy i dobrej konfitury - od lat doprawiam takimi smakami mięsa i sosy do sałat - doskonałe .
A co do musztardy francuskiej to trzeba te ziarna które chce się miec w całości zalac wczesniej goracym octem owocowym ( ja używam jabłkowy własnej roboty ) i zostawic na 24 godziny - a potem można dodac do gotowej musztardy ( inaczej taka nie sparzona gorczyca w całości moze byc gorzkawa .
Polecam eksperymentowanie ze smakami musztard ( nawet jak nie robi sie samodzielnie w domu to można spróbowac doprawic gotową musztardę różnymi dodatkami ).
sulika- podpowiedz coś na temat tego chrzanowego budyniu .
kefirka 2010-03-23
Mniam!
rudy13 2010-03-23
ow... a to dopiero... podoba mi sie takie miesznie... koniecznie muszę popróbować....
a na żółty ser domowej roboty nie masz przepisu Mistrzyni??!!
pozdróweczka.... :)))
magdabo 2010-03-23
BUNIU ... GRATULUJĘ 980 PRZEPIĘKNYCH KULINARNYCH ZDJĘĆ !!!
Świetne opisałaś producję smakową musztard ...
Pzdrawiam miło !
aniaf19 2010-03-24
*'"*•,.*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•*
...*•-•* DZIEŃ DOBRY...
Ciesz się z każdej chwili,
która życie Ci umili...
Ja to właśnie teraz robię
i pamiętam również o Tobie...
Wiem, że sercem jednoczy się ludzi
gdy dobroć w nas się budzi...
Więc nie trzeba się wielce natrudzić...
by spotkać i tutaj wspaniałych ludzi...
♥●•٠•˙•٠•●♥˙♥●•٠•˙˙•٠•●♥
........ ًहै.............. ًहै
................... ًहै
.......... ًहै............... ًहै
__(█_████████████
(█__██¥♥¥♥¥♥¥♥¥♥¥♥¥█
(█___█¥♥¥♥¥♥¥♥¥♥¥♥¥█
_(█___███████████
__(█__ █●|●|●|●|●|●|█
___(█__█████████
_________██((██
_____ ██████████
MIŁEGO DNIA ŻYCZĘ ...POZDRAWIAM...
bunia 2010-03-24
Rudy13- robię tylko taki serek – w smaku przypomina mozzarellę – pięknie się topi i zapieka , ale na kanapki nie bardzo mi pasuje ( jest jak na mój gust za mało dojrzały ) .Do przekąsek marynuję .Zobacz na te przepisy- może Cię zainteresują .
http://www.garnek.pl/bunia/8390729/ni-to-zolty-ni-topiony-ser
http://www.garnek.pl/bunia/8472610/marynowany-ni-to-zolty-ni-to
b0zenka 2010-03-24
WITAJ MILUTKO ... MIŁEGO DNIA ŻYCZĘ.
*******************************
Zajrzałam ... obejrzałam ... przywitałam ... pędze dalej.
crist49 2010-03-24
__To tylko ja.
___Wpadłam Ci życzyć
___Miłego Dnia..
___Pięknego słońca.
___Dużo miłości.
___Wiele uśmiechów
___I przyjemności.
♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥~ ♥Pamiętam te czasy babcine....?
felunia0 2010-03-24
Buniu -Pozdrawiam serdecznie i dzięki za wspaniałe przepisy ..
Chociaz ...zrobiłam twoj serek ale wzięłam kwasną smietanę 18% i chyba dlatego NIC mi z tego nie wyszlo - grudkowata breja ..chociaż w smaku niezła i można nią chleb posmarować ..
mleczko 2010-04-12
Niesamowite są Twoje przepisy!! Czytam i jestem w wielkim zachwycie... Pozdrawiam Serdecznie