Generalna próba przed Świętami .
Dla miłośników białej kiełbasy ( a i francuskiego ciasta ) .
Czas : 40 minut
Składniki
4 białe kiełbasy
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
ziarno sezamowe
pestki z dyni
Można potraktować jako danie obiadowe lub ciepłą przekąskę .
Białe kiełbasy parzyć we wrzątku przez 10 minut ( zagotować wodę – włożyć do niej kiełbasy i trzymać na małym gazie bez gotowania ).Wyjąć by ostygła .Osuszyć ręcznikami kuchennymi .
Ciasto przekroić na 4 części . Boki każdego kawałka naciąć paski .Ułożyć na nim kiełbasy . Ciasto składać tak by tworzyło wokół kiełbasek plecionkę . Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Posypać sezamem i pestkami dyni . Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Piec 25 minut na złoto .
Podawać jako ciepłą przekąskę zaraz po upieczeniu ( jak postoi to kiełbasa może puścić sok i ciasto nasiąknie robiąc się wilgotne ) . Doskonale smakują z dodatkiem żurawiny, lub barszczu białego do popicia .
Dobrze jest tak zawijać kiełbaski by pomiędzy paskami ciasta były lekkie luzy by w trakcie pieczenia kiełbasa odparowywała bo jak zawinie sie szczelnie to czasem ciasto moze miejscami byc wilgotne ( ale smaczne mimo to ).
dodane na fotoforum:
lenka42 2010-03-25
COŚ WSPANIAŁEGO BUNIU WYKORZYSTAM NAPEWNO
DZIĘKUJE I POZDRAWIAM
luanka 2010-03-25
Rewelacja!!!
robię na święta!!!!
dzieki.
kot54 2010-03-25
Przepis bardzo ciekawy jak na białą kiełbasę ,jadłam w piwie zasmażaną ale w cieście nie.Pozdrawiam,miłego dnia życzę.
jagodaa 2010-03-25
buniu, to w końcu biała kiełbasa czy kurczak???????????
ja w podobny sposób robię polędwiczki wieprzowe
bunia 2010-03-25
jagodaa- już poprawiłam - skąd mi się ten kurczak wziął nie mam pojęcia - musiałam przy pisaniu pomyślec o czymś i strzeliłam babola .
luna19 2010-03-25
oo pycha pycha ;)) ciekawe co je bede w te swięta jadła :hmmm ...
milego wiosennego popołudnia ;))
rudy13 2010-03-25
taka odmiana białej kiełbachy całkiem niebanalna......trzeba wypróbować....
wiosenne pozdrówka... :)))
aniaf19 2010-03-25
"Którędy bym nie szła,
....♥...zawsze tu wrócę.
Uśmiechem powitam
...♥....miłe słowo rzucę.
Bo Twoja przyjaźń
♥....jest taka gościnna
...♥.taka piękna i dobra
Jak być powinna.
I w sercu zapada tak
....♥.... głęboko do dna
Więc wracam......♥...
do Ciebie jak tylko się da...
miłego wieczorku życzymy:)
kopytka 2010-03-25
dobry pomysł- do wypróbowania... ja piekę białą kiełbaskę... ta gotowana traci smak...a swoją drogą gotuję żurek na białej..
bunia 2010-03-25
kopytka- ja tez robię żurek lub barszcz biały na białej kiełbasie .A najbardziej smakuje mi biała pieczona na tłuszczu od pieczenia mięs - ten przepis to taki pomysł na wykorzystanie białej w inny sposób - lubie wszystko zapiekane w cieście francuskim
crist49 2010-03-25
pysznie wygląda i musi byc smaczna,....? ....MIŁEGO.…,•’``’•,•’``’•,MILUTKIEJ
..WIECZORU.…’•,`’•,*,•’`,•’ NOCKI
........……......`’•,,•’` BAJECZNIE
…,•’``’•,•’``’•, KOLOROWYCH SNÓW
aniaf19 2010-03-26
......((((_,»*¯*«ஐ»*¯*«,_))))
..((_,»*¯**¯*«,_))ﯔ((_,»*¯**¯*«,_))
-------------DZIEŃ DOBRY-------------
Zapach wiosny to przebudzenie ,
tęsknota za świeżym życiem ,
to przeurocze rozmarzenie ,
promyka szept o świcie .
Kolorem wiosny jest nadzieja ,
na piękny śpiew przyrody ,
wiosna to drżących serc aleja ,
tych starych i tych młodych .
Wiosna to czyste uniesienie ,
to rozsunięte firanki ,
wiosna to nagłe zrozumienie ,
i pozdrowienie ...
Pięknych , słonecznych dni życzę i radosnego samopoczucia .
o___________o
____◊___o____o█o
_____◊___◊__o███o
______◊_◊__o█████o
_______◊_◊o██(▒)██o
______◊_◊████████o
______(█)(█)█████o
_______(█)_█████████o
________(█)_████(▒)████o
__________(█)_██████████o
____________(█)_███████o
_____________(█)
______________■█■
________________■█■.
pianka 2010-03-26
.......(`*•.♥.•*´)............
Dzisiaj wpadłam na chwileczkę
By pozdrowień dać garsteczkę
jagodaa 2010-04-06
Zrobione, zjedzone, pochwalone! Ale odrobinkę zmieniłam, mianowicie - kiełbasę podpiekłam z cebulą, owinęłam w ceniutki płat szynki i dopiero w ciasto. Gorąco polecam tą wersję.
Dzięki za przepis.