Wielkanocny schab z rękawa :

Wielkanocny schab z rękawa :

Aromatyczny schab w marynacie pieczony w foliowym rękawie .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1.5 kg schabu
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki przyprawy ,, Soczysty schab w sosie winnym ‘ Knorra
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki majeranku

Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ) .Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Schab wystudzić .Kroić w plastry i podawać z ćwikłą , chrzanem , sosem tatarskim .

Można też podgrzać na ciepło i podać jako danie obiadowe . Sos trzeba wtedy zagęścić mąką i dodać śmietanki .

Ja sos zamroziłam i zużyję potem do kluch na parze lub kopytek

dodane na fotoforum:

aneciaa

aneciaa 2010-04-08

Musial byc pycha

crist49

crist49 2010-04-08

POZDRAWIAM CIEPŁO WIOSENNIE :)

anetah5

anetah5 2010-04-08

napewno pyszny :ja robiłam polędwiczkę z rękawa z warzywami!!!!

kocurq

kocurq 2010-04-08

;)))
Te drewniane malowane jajka przypominaja mi moja babciuszke;)))

isia222

isia222 2010-04-08

rewelacja , ślinka cieknie

rudy13

rudy13 2010-04-08

widzę, że rękawy się sprawdzają... muszę i ja tak spróbować.... a schabik wygląda przepysznie... :))

dodaj komentarz

kolejne >