Puree ziemniaczano-fasolowe :

Puree ziemniaczano-fasolowe :

Doskonale komponuje się z wieprzowiną , wędlinami na gorąco i potrawami z grilla .

Czas : 30 minut

Składniki :

4 średnie ziemniaki ( najlepiej młode )
¾ puszki ziaren białej fasoli w zalewie ( puszka o objętości 400 g )
¼ puszki ziaren czerwonej fasoli w zalewie ( puszka objętości 400 g )
sól
pieprz biały mielony
2 łyżki masła
¼ szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić .
Fasolę odcedzić ( a czerwoną dodatkowo przepłukać ) – podgrzać osobno.
Wymieszać ziemniaki z białą fasolą ( 1/3 objętości użytej pozostawić ) , dodać masło i śmietankę .Utłuc na gładkie puree ( można zmiłować lub użyć robota kuchennego ) .Doprawić do smaku solą i pieprzem .Delikatnie domieszać pozostałe ziarna .

dodane na fotoforum:

rudy13

rudy13 2010-04-14

całkiem pomysłowo... takiej wersji jeszcze nie robiłam....

janiza

janiza 2010-04-16

chyba sie skusze, wyglada i brzmi pysznie :)

dodaj komentarz

kolejne >