Rybka na jutro gotowa.
Zawsze robiłam inną rybę w ten sposób – teraz padło na śledzia
Czas : 1 godzina
Składniki :
½ kg płatów świeżych śledzi
3 duże cebule
2 marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera ( wielkości pietruszki )
1 mały przecier pomidorowy
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz mielony
sól
cukier
mąka
olej do smażenia
1 szklanka wody
Płaty śledziowe ( dobrze oczyszczone z ości ) przekroić na 3 kawałki . Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa pokroić w cienkie słupki lub utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Na oleju zeszklić cebulę . Dołożyć do niej warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy , przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – śledzie – sos – śledzie i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.
Zdecydowanie wchodzi na stałe do jadłospisu .
dodane na fotoforum:
bunia 2010-04-22
jasiu46- żeby to było takie proste . Moja Mama jest ,, śledziową terrorystką " - żąda śledzi na okrągło .Już wszelkie wersje przerobiłam: po sułtańsku, w oleju, z cebulką , z grzybami, ze ślewkami suszonymi , z piernikiem itp itd .Już mi pomysłów brakuje .To pierwsza próba i moim zdaniem zupełnie udana .Na świeżo - smaczny . Do jutra sie przegryzie i będzie jeszcze lepszy .
A ten po kaszubsku to w pomidorach z rodzynkami ?
kot54 2010-04-22
Smacznie u Ciebie jak zwykle,pozdrawiam i miłego wieczoru.:):)
rudy13 2010-04-22
Buniu.... na to nie wpadłam, żeby śledzia po grecku.... no.... koniecznie muszę wypróbować bo też lubię.... :))
pozdróweczka... :))
abc75 2010-04-22
Mogłabym zamieszkać z Tobą i Twoja mamą???? obiecuję że będę grzeczna ,jesli tylko pozwolisz mi zjeść te śledzie!!!! ;)
bunia 2010-04-22
abc75 - nie ma sprawy - wprowadzasz sie do mnie - ja robię a Wy jecie te śledzie bo ja już zaczynam cierpieć na śledziową fobię .