Danie na szybko z wykorzystaniem zrobionych wcześniej kotlecików i półproduktów.
Ślimaczek na zdjęciu jak zwykle dla zaakcentowania , że jest to przepis z cyklu ,, leniwych "
Czas : 30 minut
Składniki :
4 małe kotleciki mielone smażone
1 Fix do potraw chińskich ( użyłam Knorra )
300 mll wody
2 łyżki oleju
1 kawałek marynowanej trawy cytrynowej
kawałek suszonego Galangala ( albo imbiru zależy co się ma )
pasta curry ( użyłam zielonej ale można użyć curry w proszku )
sos śliwkowy
Sos chilli słodko-kwaśny Tao-Tao
½ szklanki marynowanego bambusa ( pokrojonego w cienkie słupki )
Rozrobić Fix z wodą i olejem .Zagotować .Włożyć kotleciki i bambus ,Galangal, trawę cytrynową . Dusić chwilę na małym gazie . Doprawić do smaku pastą curry , sosem śliwkowym , sosem chilli .
Podawać z ryżem na sypko .
dodane na fotoforum:
malybok 2010-04-29
dzięki Buniu za przepis, mam właśnie wczorajsze kotlety mielone więc dziś będzie "po twojemu" :)
bunia 2010-04-29
malybok - czasem przydaja się ,, gotowe " półprodukty. Każdy z nas przecież gotuje nie tylko ekstra dania ale i prowadzi zwykłą kuchnię gdze podgrzewa się wczorajsze dania , robi coś na szybkiego , przerabia to co zostało na pełny obiad . Warto mieć w pamięci , co na co można przerobić .Te moje kotleciki były małe ( robiłam je po to by zrobić z nich szaszłyczki ) - ziemniaków w domu nie było a za bardzo bolała mnie głowa by wybrac się po zakupy .Wykorzystałam to co było ( Fix od Knorra , resztę bambusa , przyprawy do chińszczyzny- to akurat mam zawsze ) .Tak na moje pierwsze wrażenie to przydało by sie trochę warzyw np mieszanki chińskiej - mrożonki , ale nie było .Jak ktoś ma spokojnie może poddusić warzywa i dodac do sosu- będzie lepszy .
inesa75 2010-04-29
.....(`*•.♥.•*´)............
Dzisiaj wpadłam na chwileczkę
By pozdrowień dać garsteczkę
betina7 2010-06-17
Świetna galeria :)
Pomysłowe jedzonko i bardzo apetycznie pokazane :)
Chętnie będę odwiedzać :)