Moja awersja do żurku była znana od lat .Gotowałam barszcz biały – żurku nie .
Ugotowałam na delikatnym zakwasie .Pycha .
Czas : 45 minut
Składniki :
1,5 litra delikatnego zakwasu na żurek
8 ziemniaków średniej wielkości
2 duże marchewki
1 pęczek natki pietruszki
6 małych surowych białych kiełbasek
200 mll śmietanki 18 %
½ łyżeczki soli
3 szklanki wody
Ziemniaki i marchew obrać i umyć . Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Włożyć do garnka , zalać wodą i osolić . Zagotować. Z białych kiełbasek wycisnąć farsz i zrobić z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego .Wrzucać na gotujący się wywar .Gotować wszystko razem 30 minut. Wlać do garnka żurek . Zagotować .Dodać śmietankę .
Podawać posypany usiekaną natką pietruszki .
Nie wszyscy przepadają za zapachem zakwasu na żurek. Można kupić gotowy ( ja przekonałam się do takiego w kartonikach,, Krakusa” )
dodane na fotoforum:
alina55 2010-05-02
☆•*'¯*•.☆
...*•-•*☆ ..)Kolorowych
……. .•*☆ Słodkich * ☆
…. .•*☆ Snów .•*¯¯*•.☆ ☆
….( ……. .•*,•*¯*×.. Dobranoc:)
kfoczka 2010-05-02
... i tu bym sie sprzeczala, dokad nie robilam wlasnego zakwasu tez tak sadzilam, ale teraz gdy kisze... nie mozna tego smaku do zadnego, kupnego porownac. sprobujcie i sie przekonajcie:)
bunia 2010-05-02
kfoczka - na pewno masz rację , ale ja próbowałam kisić - zapach zakwasu mnie odrzuca .Nie jestem nawe chleba na zakwasie robić .Nie potrafię tego przewalczyć .,,Zielenieję " natychmiast .
allll 2010-05-17
Pychotka, jak wszystkie Twoje przepisy:)
Buniu, tylko tej śmietanki ekologicznej bym nie trawiła. Z pewnością dałabym zwykłą osiemnastkę;)))
bunia 2010-05-17
allll- hi hi - dobrze że zwóciłaś uwagę .To był przepis na konkurs z użyciem produktów sklepu ekologicznego i był wymów o zaznaczeniu , że pewne produkty są ekologiczne. Masz rację bez przesady .Kupuję to co jest w okolicy bo bliżej a i taniej .Chętnie bym te ekologiczne od szczęśliwych kurek , świnej i krówek + warzywa z upraw naturalnych kupowała - ale raczej się nie da .
moniwuk 2010-05-21
a dla mnie zurek to najlepsza z zup, moge zawsze i wszedzie, nigdy nie odmawiam. Jesli restauracja nie ma zurku w ofercie to zmieniam restauracje :)
Twojego zurku bym zjadla ze dwa wiadra :D