Gremolata  wg Buni :

Gremolata wg Buni :

Doskonały dodatek do potraw rodem z kuchni włoskiej .
Czas : 5 minut
Składniki :
1 pęczek natki pietruszki
3 średniej wielkości ząbki czosnku
otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
szczypta soli ( to mój wymysł - po prostu pasuje mi ta odrobina soli w smaku Gremolaty )

Umyć natkę pietruszki , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać .
Można sobie ułatwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut .
Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
Doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej - klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .Polecam do bruschetty, zapiekanek o włoskim posmaku , ryb gotowanych na parze , a także innych którym chce się nadać włoskiego smaczku - np pierogów .

dodane na fotoforum:

wandy

wandy 2010-05-13

Buniu moja! Ty jestes wspaniala!!!!! Ja cos takiego szukalam!!!!!!

bunia

bunia 2010-05-13

Wandy- no to miałam nosa . Idę gotować pierożki będą właśnie z Gremolatą .

aniaf19

aniaf19 2010-05-13

`•.,(—`•¦•´—)Miłego
__ `•.,(—`•¦•´—)Pogodnego
____ `•.,(—`•¦•´—)Pełnego
______ `•.,(—`•¦•´—) Radości
________ `•.,(—`•¦•´—) I Uśmiechu
___________ `•.,(—`•¦•´—)Dzionka
___________ `•.,´´(—`•¦•´—)
___________ `•.,´´´(—`•¦•´—)

lasocka

lasocka 2010-05-13

Wypróbuje jutro:)

achne

achne 2010-05-14

Próbowałam. Smakuje całkiem ciekawie:)
Moja wariacja na ten temat to podsmazone owoce morza, do tego makaron ryżowy wstążki i jako jedyna przyprawa to własnie gremolata :)
Niestety moja pietruszka była dość twarda więc pozwoliłam jej sie troszke posmażyć i zmiękła;)
Wszystko razem - rewelacja :)

dodaj komentarz

kolejne >