Dawno zbierałam się by zrobić Gremolatę .W zasadzie używam wszystkich jej składników tyle , ze nie razem .Zrobiłam - rację mają włosi doskonały dodatek.
Czas :1 godzina
Składniki :
Ciasto:
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta kurkumy dla koloru
1 łyżka oleju
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
Farsz :
2 szklanki zmielonego mięsa z gotowanego kurczaka
2 cebule drobno pokrojone i usmażone na złoto
2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
bazylia
oregano
majeranek
sól
pieprz mielony
do posypania gremolada ( z natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej )
do polania skwareczki z wędzonki
-przygotować farsz z miesa i cebulki , a potem doprawić go bazylią, majerankiem, oregano, solą i pieprzem mielonym
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkęi kurkumę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka ( wyjdzie ok 35 - 40 sztuk )
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z Gremolatą i skwareczkami z wędzonki .
Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).
dodane na fotoforum:
ewka67 2010-05-13
Lubię wszystkie pierożki.....))))
gabi99 2010-05-13
Cudne te pierożki
kot54 2010-05-13
Super,chętnie się poczęstuję.......miłego popołudnia
stachs7 2010-05-13
Bardzo apetyczna Twoja galeria,jestem zachwycona.Pozdrawiam.
aniaf19 2010-05-14
.*•-•*♥ ..)
……. .•*♥ DZIEŃ * ♥
…. .•*♥ DOBRY .•*¯¯*•.♥
….( ……. .•*,•*¯*×...)
….*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•*♥
⋇*********______*****__
„Życie jest piękne i pełne nadziei,
Obyśmy tylko serce dla siebie zawsze Mieli”….
⋇___________________▌▒▌
______________●_____▌▒▓▌⋇
_____________¶______▌▒▓▌
____________¶______▌▒▓▓▌
______¶¶¶___¶_____▌▒♥▓▓▌
_____¶___¶__¶___▌▒♥▒▓▓▓▌
____●_____¶_¶__▌▒▒♥▒▓▓▓▌
___________¶_¶_▌▒♥▒▒▒▓▓▓▌
________¶██▌██▒▒♥▒▒▓▓▓▓▌
__▌▓▓▓▓♥▒▒██▒▒♥▒▒▒▒▓▓▓▌
▌▓▓▓▓▒▒▒♥▒▒██▒▒▒♥▒▓▓▓▓▌
▌▓▓▓▓▓▒▒▒▒♥▒██▒♥▒▒▓▓▓▓▌
▌▓▓▓▓▓▓▒♥▒▒▒▒██▒▒▓▓▓▓▓▌
_▌▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒♥▒▒██▓▓▓▓▓▌
__▌▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▓██║▓▓▌⋇
__________██▓▓║▓█║██▓▌
__________██▓▓║▓█_║██║
___________██▓▓██__║█║
_____________████___║█║
___________________║█║
_________________║█║⋇
_______________║█║♣•
_____________║█║⋇
___________║█║♣•
________║█║♣•
_________♥_ ♥
█♣¸.•*´ღ`•♣.¸ღ♥ღ¸.♣•´♣•
█ღ´*•. ****************
██●♥ Cieplutko Pozdrawiam,●♥
██ █●♥ uśmiech zostawiam ●♥
██ ██ █ ●♥ Życząc Cudownego dzionka
rudy13 2010-05-14
jestem teraz w gosciach i nie musze gotowac, ale z przyjemnoscia do Twojego gara zagladam....
pozdrowionka... :)))
madziak 2010-06-02
jejku, jakie pyszności! :)) dodaję do ulubionych, będę tu częstym gościem- pozdrawiam :)