Wiele lat temu spotkałam się z tak podaną flądrą w jakiejś restauracji nad morzem .Przepisu nie miałam - odtwarzałam go na wyczucie - chyba wyszło bo fląderka pycha.
Czas :30 minut
Składniki :
2 małe flądry
10 dag słoniny wędzonej
sól
pieprz mielony
2 ząbki czosnku roztarte na miazgę z solą ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )
sok z cytryny ( całej )
mąka do oprószenia
Flądry skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć i osuszyć. Posolić , posypać pieprzem.i roztartym czosnkiem ( jak używamy mini kostki czosnkowej to już nie solimy ). Oprószyć mąką ( nadmiar strzepnąć ). Słoninę pokroić w drobną kosteczkę. i wytopić na skwarki na patelni. Zdjąć skwarki .Na rozgrzanym smalcu wytopionym ze słoniny usmażyć na rumiano z obu stron flądry ( w czasie smażenia poruszać patelnią by nie przywarły. Podawać z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką posypane podgrzanymi skwareczkami.
Bardzo mi smakuje taka smażona na słoninie ( zamiast na oleju ) flądra .
dodane na fotoforum:
panna 2010-06-04
* * * U mnie piękna pogoda, słoneczko świeci, niebo błękitne * * *
Takiego piątkowego popołudnia i całego weekendu życzę
Pozdrawiam serdecznie.
jar74 2010-06-04
ladnie to wyglada tylko bez tych swinskich skwarek nie zdrowe
a tak to ok 4/5 mmmmmmmmmmmyyyyy
ginka 2010-06-05
Miłego dzionka po bladym świcie
z całego serca tego ci życzę,
uśmiechu dużo no i radości
na twarzy twojej niech dziś szczęście zagości:)))))
Miłej sobotki:))
- Ginusia -
jargar 2010-06-05
przepyszna jest też flądra z grilla obłożona boczkiem oczywiście pieczona w specjalnej kratce do pieczenia ryb :)
bunia 2010-06-06
lenna21- ropuchy to bym raczej nie polecała próbować bo ma jad w skórze , ale żabie udka to juz co innego - warte degustacji.
lenna21 2010-06-07
buniu to nie był z mojej strony złośliwy komentarz żab się boje i żabiego (c)uda nie zjem za nic w świecie
bunia 2010-06-07
lena21- ale ja się wcale nie poczułam urażona - raczej myślałam , że żartujesz - a żabie udka na prawdę są smaczne (smakują jak kurczak )