zimowy klon ---
caprici 2019-01-29
rogaliki drozdzowe od krysia
1kg mąki , 10dkg drożdży , 25 dkg margaryny , 4 łyzki cukru , 3 jajka , 0,5 l kwasnej smietany, cukier waniliowy , dżem lub marmolada
Z drożdzy zrobic rozczyn , jajka roztrzepać z cukrem dodac wszystkie skladniki do maki wyrobic ciasto włozyc do reklamówki foljowej i wlozyc do lodowki na godzine , po tym czasie mozna wyrabiac rogaliki
caprici 2019-01-29
dagma65 - cebulaki z boczkiem
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/09/cebularze-z-boczkiem-i-zotym-serem.html
caprici 2019-01-29
cebulaki
Składniki ciasta:
2,5 szklanki mąki pszennej
30 g drożdży
50 g masła
1 jajko
¾ szklanki mleka
½ łyżeczki majeranku
2 płaskie łyżeczki cukru
1½ łyżeczki soli
Składniki nadzienia:
300 g cebuli
2,5 łyżki oleju
250 g boczku wędzonego boczku
3 łyżki wody
2 łyżki śmietany
½ łyżeczki zmielonej papryki lub kminku
sól, pieprz czarny mielony do smaku
dodatkowo:
1 jajko roztrzepane w 2 łyżkach mleka
1 łyżeczka ziaren kminku
2 łyżki tartego sera gouda
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem, rozprowadzamy połową ilości letniego mleka, wsypujemy
jedną łyżeczkę mąki i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Następnie do wgłębienia w mące wlewamy rozczyn, dajemy stopione ostudzone masło,
jajko, pozostałe mleko, pokruszone w palcach zioła oraz sól.
Ciasto dokładnie wyrabiamy i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia pod ściereczką.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie k...
caprici 2019-01-29
cd cebulaki
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy.
Dzielimy na 16 równych porcji, formujemy kulki, lekko spłaszczając je dłonią.
Układamy w odstępach na natłuszczonej blasze.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Wykonanie nadzienia:
Obrane cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju do zeszklenia.
Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, lekko podsmażamy, podlewamy 3 łyżkami wody
i krótko podduszamy.
Gdy woda odparuje łączymy z 2 łyżkami śmietany i zagotowujemy stale mieszając.
Przyprawiamy mielonym kminkiem lub papryką, solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie cebularzy:
Pośrodku każdego uformowanego z ciasta krążka robimy wgłębienie dnem szklanki.
Wypełniamy uduszoną cebulą z boczkiem.
Ciasto smarujemy rozmąconym w mleku jajkiem, posypujemy ziarnami kminku
i pieczemy ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.
Jeszcze gorące posypujemy tartym żółtym serem.
wspaniale w smaku i aromacie, przepyszne drożdż...
caprici 2019-01-29
cd cebulaki
wspaniale w smaku i aromacie, przepyszne drożdżowe bułki z nadzieniem z cebuli, wędzonego boczku i tartej goudy
(komentarze wyłączone)