chlebek:)
carla35 2020-05-18
Podaję przepis może ktoś....;)
25 dag mąki pszennej typ 450
25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej (tu chlebowa)
15 dag pestek ze słonecznika (tu siemię lniane, czarnuszka)+ 3 łyżki do posypania
3 dag drożdży
2 szklanki letniej wody + 3 łyżki
1 płaska łyżka soli
1 łyżka miodu
Drożdże pokrusz i przełóż do miski. Dodaj miód i 3 łyżki letniej wody. Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
Oba rodzaje mąk przesiej do miski. Dodaj sól i wymieszaj.
Dodaj zaczyn drożdżowy, wodę i pestki słonecznika. Wymieszaj.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wierzch wyrównaj łyżką i posyp pestkami słonecznika. Formę przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
Formę wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 ...
ricky 2020-05-18
Brawo ! i już tym bardziej Cię lubię *, dziękuję za przepis - przyda się...wiesz co jest najlepsze i dobrze smakuje :)
Smacznego życzę i pozdrawiam.
dalia22 2020-05-22
Przed zarazą nagromadziłam całą szafkę drożdży i pestek różnego sortu z myślą że będę piec chleb i skończyło się na bieganiu do sklepu :) Twój przepis to ostatnia deska ratunku dla mojej słabosilnej motywacji;)