Biszkopt z truskawkami...trochę inny ;)))

Biszkopt z truskawkami...trochę inny ;)))

1. Ubijam mikserem białka , do sztywnych białek dodaję cukier i ubijam dalej, a następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam mikserem.
2. Do ubitej piany z cukrem i żółtkami wsypuję przesiane mąki i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszam.
3. Przekładam do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną ani niczym innym. Moja blaszka ma średnicę około 27 cm ale troszkę większa byłaby nieco lepsza.
4. Piekę w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do zezłocenia się ciasta, czasami około 40 minut a czasem dłużej. Zazwyczaj grzeję tylko od dołu ale ostatnim razem przy włączonej górze na wierzchu zrobiła się chrupiąca skórka i też było dobrze.
5. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika gorące ciasto. Odpinam brzeg gorącej formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę- ciasta. Dół zostaje na blasze - przypinam brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlewam a raczej wkładam - bo 18 % jest raczej gęsta - śmietanę. Rozsmarowuję równo śmietanę i nakładam uprzednio odcietą górną warstwę ciasta i lekko dociskam.
6. Ciasto stygnie. Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężejącą galaretką.Do śmietanki można dodać owoce ja dodałam wiórki kokosowe...:)

dodane na fotoforum:

pirat3

pirat3 2009-05-30

pieknie zapraszający biszkopcik:)))) jak bym mógł się zmienić w krasnoludka to położyłbym się w tym wyciętym trójkąciku i zajadał raz z prawej rączki a raz zlewej na końcu by zasnął z pełnym brzuszkiem i śnił i śnił i śnił:)))))))

cudolik2

cudolik2 2009-05-30

Mniam!Jakie pyszności!

lyssy

lyssy 2009-05-30

zapewne rownie apetyczny jak Ty.pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >