Zapiekanka z kapusty kiszonej,dorsza i smietany..

Zapiekanka z kapusty kiszonej,dorsza i smietany..

Z netu ...Autor :smakosia..

Składniki

Porcja dla 4 osób:

- 75 dag filetów z dorsza (czy innej ryby)
- 50 dag kiszonej kapusty (najlepiej gdy jest twarda i biała)
- 2 cebule
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 150 ml śmietany kremówki
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- sól, pieprz

Do dekoracji :
- 1/2 pęczka natki pietruszki

Filety należy oczyścić, usunąć ości, pokroić w cienkie paski, skropić sokiem z cytryny i opruszyć solą.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na margarynie (lub maśle) zeszklić cebulę a po wystudzeniu rozłożyć ją na dnie żaroodpornego naczynia.

Kapustę pokroić i rozłożyć na cebuli a następnie dodać ziele angielskie i całość opruszyć obficie pieprzem i ewentualnie solą.

Na kapuście ułożyć filety, polać śmietaną, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie usynąć folię i piec jeszcze potrawę przez 15 minut.

Gotową zapiekankę ozdobić natką pietruszki. Smacznego!

dodane na fotoforum:

krysiaa

krysiaa 2014-02-28

Napewno pyszna ...:)
Słonecznego i miłego popołudnia Dorotko...:)

jmania

jmania 2014-02-28

smaczny obiad, kiedyś robiłam podobny; pozdrawiam

maj56

maj56 2014-02-28

Pięknego i słonecznego weekendu Ci życzę--pozdrawiam Dorotko:))

ewaiza

ewaiza 2014-02-28

lubie takie zapiekanki

krysiaa

krysiaa 2014-03-01

Słonecznego popołudnia Dorotko...:)

polo11

polo11 2014-03-02

ciekawe danie - muszę kiedyś taką zapiekankę zrobić

dodaj komentarz

kolejne >