Nie ma to jak zapach jablek I cynamonu w jesienne popoludnie.

Nie ma to jak zapach jablek I cynamonu w jesienne popoludnie.

Szarlotka pod bezowa chmurka ☀☀.


CIASTO KRUCHE
3 szklanki (450 g) mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
50 g smalcu lub masła
5 żółtek
JABŁKA
1 kg jabłek odmiany szara reneta
1 cukier wanilinowy
sok z 1/2 cytryny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
BEZA
5 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE

CIASTO KRUCHE
Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodać starte na tarce lub drobno posiekane masło oraz posiekany smalec. Ucierać składniki palcami lub siekać składniki na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.
Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny.
JABŁKA
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta uformować kulę i pokroić ją na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki o wymiarach 25 x 35 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Plastry ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.
BEZA
Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po skończonym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzchu bezę i na końcu starte na tarce ciasto z lodówki. Piec przez ok. 35 minut na złoty kolor, oprószyć cukrem pudrem.

choco13

choco13 2017-10-10

Przepis z bloga " Kwestia smaku "

krycha2

krycha2 2017-10-10

Lubię...właśnie dzisiaj zjedliśmy ostatnie dwa "klinki"...pycha...

wolke1

wolke1 2017-10-10

upiekę na niedzielę...wygląda smakowicie

astra40

astra40 2017-10-11

Coś pysznego!!!! Uwielbiam:)

dodaj komentarz

kolejne >