Kuchen na zakonczenie urlopu.

Kuchen na zakonczenie urlopu.

Sernik pod bezowa pierzynką.
iasto:
• 30 dag mąki pszennej
• 15dag margaryny

• 1 całe jajko
• 2 żółtka
• 10 dag cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana:
• 6 białek
• ½ szklanki cukru kryształu
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ser:
• 1 kg sera
• 4 żółtka
• 2 całe jajka
• 2 budynie waniliowe
• 1 i ½ szklanki mleka
• ½ szklanki oleju
• 1 szklanka cukru kryształu
• Cukier waniliowy
• Olejek cytrynowy

Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną i smalcem, dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x36.
2. Piana: Białka ubić z cukrem, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką.
3. Ser: Ser zmielić 2 razy. Jajka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym do białości. W osobnej misce utrzeć zmielony ser i mleko. Dodać do masy jajecznej. Ciągle ucierając, dodać olej i olejek cytrynowy. Na końcu wsypać budynie. Delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną kruchym ciastem blaszkę i piec ok. 40 min w temperaturze 170-180°C. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika, wylać na niego przygotowaną pianę i piec kolejne 15 minut.