Kapusniaczki drozdzowe-smazone-( pyszne) moja propozycja na Wigilie
kapusta kiszona ok 80 dag
cebula
maslo do usmazenia cebuli
sol,pieprz
ew majeranek do farszu
maka pszenna 3 szklanki
mleko 1 szklanka
maslo 100 gramm
drozdze swieze 50g
cukier 1 lyzka
sol 1lyzeczka
olej do smazenia
Ugotowac kapuste do miekkosci,mozna wetrzec 1 marchewke dla koloru,posolic,popieprzyc,gdy wystygnie drobniutko pokroic,cebule pokroic w kosteczke,usmazyc na masle na zloto,dodac do kapusty.
Make przesiac do miski,mleko podgrzac,zeby bylo mocno cieple,rozprowadzic w nim drozdze,cukier, sol, wlac do maki.Dokladnie wyrobic.Wlac roztopione maslo,dalej wyrabiac az ciasto bedzie gladkie.Przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia.Gdy podwoi swoja objetosc,wylozyc na stolnice lub blat posypany maka,rozwalkowac na grubosc ok 0,5 cm, kroic prostokaty,nakladac kapuste,zlepiac,usmazyc w glebokim tluszczu na zloto ,podawac z barszczem.