[34415071]

PENNE Z BROKUŁAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
(na 4 porcje)
400 g makaronu penne (u mnie mniejszy – penetti),
1 paczka mrożonych brokułów,lub swiezych.
100 g sera gorgonzola (lub innego pleśniowego),
200 ml śmietanki kremówki (lub słodkiej śmietanki 18%)
5-6 kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
2-3 łyżki startego parmezanu,
sól,
pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Brokuły ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Odcedzić, przelać zimną wodą i podzielić na małe różyczki.
Na patelni rozgrzać oliwę, lekko podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać śmietankę oraz pokruszony ser. Gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści, a sos nieco zgęstnieje. Doprawić sos pieprzem (solą raczej nie, bo ser już jest słony). Do sosu dodać brokuły i pokrojone kawałki suszonych pomidorów.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu przełożyć do sosu. Wszystko delikatnie przemieszać, lekko zagrzać.
Nałożyć na talerze, każdą porcję oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać startym parmezanem.

Przepis z bloga" Mirabelkowy blog "

dosiak

dosiak 2018-08-22

Coś ciekawego - może wyprobuję - Re. no niby lekarz zrobił wywiad w sprawie alergii a narazie nic się nie dzieje więc mam nadzieje, że będzie ok.....a antybiotyk zaczął dzaiłąc i głos zaczyna się upodabniać do ludzkiego :):):)

astra40

astra40 2018-08-23

Rewelacja!

dodaj komentarz

kolejne >