Frittata ze szpinakiem I serem feta.
Przepis ze strony Kwestia smaku.
SKŁADNIKI
2 PORCJE, PO 356 KCAL
4 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
100 g szynki (wędliny)
100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki masła
100 g sera feta lub koziego w zalewie
1/2 łyżeczki papryki w proszku
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i wymieszać.
Szpinak umyć, osuszyć. Na małej patelni o średnicy ok. 18 - 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle starty czosnek, dodać szpinak i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.
Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, następnie posypać pokrojoną w kosteczkę fetą oraz papryką w proszku i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 13 minut.
U mnie bez szynki.
lucilla 2018-11-09
BARDZO smacznie wygląda !
izolek 2018-11-13
Nie zapiekam; przykrywam patelnię na 2-3 minuty, wyłączam gaz i gotowe.
Bardzo lubię.