Wegierskie knedle twarogowe polane maslem ( pyszne)
twaróg (u mnie półtłusty) 80 dag
jajko 3
miękkie masło 7 dag
mąka pszenna 3 dag
kasza manna 12 dag
sól szczypta
cukier 4 łyżki
dodatkowo:
śmietanka 30% lub kwasna smietana 18%
cukier
Przygotowanie
Twaróg zmiksować blenderem, dodać miękkie masło, jajka, sól, cukier, kaszkę i mąkę i utrzeć krótko mikserem. Odstawić na ok. 30 min. aby kaszka naciągnęła i ciasto zgęstniało. Wodę lekko osolić, zagotować. Z ciasta wilgotnymi dłońmi formować kulki i wrzucać na wrzącą wodę. Gotowac na małym ogniu ok. 3 min. od wypłynięcia knedli. Podawać polane osłodzoną śmietaną lub maslem.Smacznego :-)
krycha2 2019-01-05
Coś dla mojego mężusia..uwielbia kluchy,naleśniki , makarony...no i oczywiście pierogi...