Sernik gotowany z borowkami.

Sernik gotowany z borowkami.

Składniki:
1 kg zmielonego sera
200 g masła
1,5 szklanki cukru
200 ml. mleka
2 budynie śmietankowe
5 żółtek
1 laska wanilii
2 galaretki malinowe
1 słoiczek (1/4 litra) konfitury malinowej lub opakowanie mrożonych malin
ok. 300 g herbatników maślanych

Masło z cukrem rozpuścić w garnku na małym ogniu, dodać ziarenka z laski wanilii i stopniowo dodawać ser cały czas mieszając żeby masa się nie przypaliła. Dodajemy po jednym żółtku i ciągle mieszamy. Na koniec wlewamy budynie rozpuszczone w mleku i mieszamy aż masa bardziej zgęstnieje. Nie dopuszczamy do zagotowania się sera z dodatkami. Formę lub blaszkę (u mnie 35x23 cm) wykładamy herbatnikami, wylewamy połowę masy, układamy drugą warstwę herbatników a na nią wykładamy resztę sera i przykrywamy ostatnia warstwa ciastek. Rozpuszczamy galaretki w 600 ml gorącej wody, dodajemy konfiturę i lekko tężejącą wylewamy na wierzch ciasta. Jeśli używasz malin mrożonych trzeba je przed dodaniem do galaretki zagotować z 2 łyżkami cukru aż się rozpadną. Dla ceniących bardziej aksamitną konsystencję, maliny można przetrzeć przez sito. Ja nie przecieram ich przez sito. Pestki znajdujące się w malinach nie są trawione przez człowieka, ale są skutecznym środkiem na pozbycie się wielu trucizn z organizmu

Inspirowalam sie tym.przepisem z bloga Brunchetta, jednak troche pozmienialam :)

astra40

astra40 2019-08-03

Pysznie wygląda;)

krycha2

krycha2 2019-08-03

Z pewnością smaczne chociaż trzeba trochę się napracować....

jaworr

jaworr 2019-08-03

...smaczne foto..:)

jokam

jokam 2019-08-04

świetny...
dzięki za ten przepis...

stasia8

stasia8 2019-08-04

Na pewno pyszny

anad60

anad60 2019-08-04

Pycha serniczek....mniam mniam *;*

izolek

izolek 2019-08-04

Aż ślinka leci...

dodaj komentarz

kolejne >