Bardzo prosta,tylko kilka skladnikow ale uwielbiam ja.
Kto z Pomorza ten napewno zna:)
Gotujemy wode z zielem angielskim i listkiem laurowym.Wrzucamy kulki z mielonego przygotowanego jak na normalne mielone i obtoczone w mace.Gotujemy 15 minut. Zupe zaciagamy lyzka maki i kwasna smietana.Ja robie wszystko na oko.:) Ziemniaki gotujemy oddzielnie i dodajemy do zupy na talerzu. Zupe przyprawiamy solā,bialym pieprzem i octem.Powinna miec kwasny śmak ,taki jak nam pasuje.
Mozna ja oczywiscie wzbogacac o nowe skladniki ale ja lubie té, babcinâ.
niusia1 2020-11-14
ja nie z Pomorza ale znam,pamiętam, ale sama nigdy nie robiłam i wiem,że u nas to bez klopsow bywało
anad60 2020-11-14
PYCHA ! robię podobną i też smaczna *;*
można prosić o przepis, chętnie zrobię bo takiej nie znam .
izolek 2020-11-14
Moja babcia (poznańskie) robiła na maślance ale w moim domu to już nie przeszło.
Pozdrawiam.
hania19 2020-11-15
Witaj
Znam tą zupę bardzo często ją robię
Ale ja wrzucam klopsy beż mąki i ziemniaki na talerzyku obok