"coś"na ząb...PRZEPIS

"coś"na ząb...PRZEPIS

Sernik"oszukany"...;)))Pyszny!


Dlaczego oszukany?-bo nie ma w nim sera.Zamiast sera,daje się jogurt naturalny grecki,lub inny naturalny(taki gęsty),ale po upieczeniu wyczuwalny jest smak sera.Pierwszą wersję tego ciasta upiekłam z oryginalnego przepisu,gdzie były wiórki kokosowe(nie lubię kokosu,ale próba-to próba).Ponieważ po upieczeniu nie smakował mi,spróbowałam upiec-bez wiórków i faktycznie był jak puszysty sernik.....przepyszny!.Napiszę wersję oryginalną,a Wy zdecydujecie którą sobie upiec.

Na kruszonkę:
3 szkl.mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl.cukru
1 kostka masła
5 żółtek
kilka kropel olejku cytrynowego(lub innego,który dajecie do sernika)
wszystko razem posiekać nożem,większe grudki jeszcze rozkruszyć w palcach-podzielić na pół.Wysypać połowę na dno blachy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
Na masę:
1 litr jogurtu naturalnego(można spróbować też z innym,gęstym)
3/4 szkl.cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyzeczka proszku do pieczenia
20 dag kokosu w wiórkach
5 białek ubitych na sztywną masę(dajemy je na samym końcu!)
Wszystkie składniki masy wymieszać dokładnie w misce łyżką na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek(masa jest dość rzadka)-wylać na kruszonkę-posypać drugą częścia kruszonki.
Piec ok.godziny w piekarniku w temp.160 stopni.
(moja uwaga:ja wymieszałam wszystkie składniki masy oprócz cukru.Cukier dałam dopiero do białek jak już były ubite na sztywną masę i ubijałam do"szklistej masy",dopiero potem połączyłam białka z resztą składników).
Jak ktoś nie lubi kokosu,to po prostu go nie dawać.SMACZNEGO!

dodane na fotoforum:

ewaiza

ewaiza 2013-04-25

jak ty kusisz ciastem;))

pinecha

pinecha 2013-04-25

... ciekawy przepis :-)

anetka

anetka 2013-04-25

ooooo ale swietny

fanrats

fanrats 2013-04-25

Ciekawy przepis. Do spróbowania.
Re: Ghi praktycznie się nie psuje, nie jełczeje, może stać poza lodówką nawet parę miesięcy. Dlatego wolę raz postać godzinę nad kilogramem masła i mieć na dłużej, niż np. co tydzień po pół godziny nad jedną kostką. Ale to kwestia wyboru, albo przyzwyczajenia :)

anet36

anet36 2013-04-25

uwielbiam wszystkie rodzaje serników, mniam mniam twój wygląda przepysznie

kot54

kot54 2013-04-25

ale apetyczny i ślicznie podany...mniam tylko jeść *;*
Pozdrowionka wieczorne :))

fanrats

fanrats 2013-04-25

Re: no tak, to bez sensu byłoby robienie zapasu, jeśli nie za często używasz :)

bajsza

bajsza 2013-04-25

Kusicielko :) Pysznie wygląda ale....nie dla mnie/cukrzyca/ Pozdrawiam

zoja54

zoja54 2013-04-25

Fajny przepisik, muszę go wypróbować, pozdrawiam:)

oliwkaa

oliwkaa 2013-04-25

Ja kokos uwielbiam i na pewno dam !!!
Rewelacyjnie wygląda ...a ta kruszonka ... mmmmmm

Umrę dla niej ;0)))))

mlocarz

mlocarz 2013-04-25

Już mi smakuje...:)))

kot54

kot54 2013-04-25

re; co do rybki to bez głowy...po co ma mi
z wyrzutem w oczy patrzeć jak jem ...*;*

kotik

kotik 2013-04-25

uwielbiam serniki a za kokosem wprost przepadam:)))
też piekłam taki sernik tylko na ciemnym spodzie i naprawdę goście byli przekonani,że to ser:0
fotka bomba :)))

wdowa62

wdowa62 2013-04-25

A za to warto sie zabrać nawet o tej porze:))) Smakowite!

anulkaz

anulkaz 2013-04-25

Super smakuje:)

moon7

moon7 2013-04-25

Robilam to ciasto kilka razy - z jogurtem naturalnym i z jogurtami owocowymi.
Jest pyszne!Twoje wyglada bajecznie:-)
Pozdrawiam

wandy

wandy 2013-04-26

Kochani zacznamy weekend z usmiechem...na przekor losowi i pogodzie od rana niech nam dopisuje dobry humor ... a co tam??? Pozdrowionka. Wanda :):):)
P/S Na sernik to napewno wpadne z dobra kawka!

anita591

anita591 2013-04-26

Serdecznie Pozdrawiam Życzę Radosnego Dnia .Wieczoru

hudybyk

hudybyk 2013-04-26

Witamy, możemy liczyć na jakieś okruchy? pozdrówy.

slawa1

slawa1 2013-04-26

Może być oszustem i tak pięknie wygląda i smakuje.
Pozdrawiam serdecznie.

moon7

moon7 2013-04-27

Re:robilam tak jak pisalas;-) (na tortownicę z podwojnej porcji) oprócz malin,dałam jeszcze jeżyny, borówki i porzeczki. Lubię takie ciasta-wilgotne i mocno owocowe:-)dziekuję za przepis
Pozdrawiam i zyczę miłego weekendu:-)

szaman1

szaman1 2013-04-27

Miłego weekendu , u mnie chłodno i ma się na deszcz. Pozdrawiam :))))

lilka13

lilka13 2013-04-27

oszukany czy nie, kazdy wcinam ;))))

stasia8

stasia8 2013-04-27

Jaki tam oszukany wygląda smakowicie...powiem szczerze że jeszcze nigdy go nie piekłam...chociaż nieraz o nim słyszałam...ja lubię kokos ale z kolei mój mąż go nie cierpi ale sernik uwielbia mówi że to najlepsze ciasto jakie może być...będę musiała go kiedyś w końcu go wypróbować...

ewci1

ewci1 2013-04-28

Warto sprobowac,fajny przepis i fajne zdjecie:))

bluline

bluline 2013-04-29

fajny serniczek, oby nie oszukiwał, hi hi ; już ok' pozdr.

ewulka

ewulka 2013-05-06

bardzo ciekawy przepis:)

dodaj komentarz

kolejne >