Sernik"oszukany"...;)))Pyszny!
Dlaczego oszukany?-bo nie ma w nim sera.Zamiast sera,daje się jogurt naturalny grecki,lub inny naturalny(taki gęsty),ale po upieczeniu wyczuwalny jest smak sera.Pierwszą wersję tego ciasta upiekłam z oryginalnego przepisu,gdzie były wiórki kokosowe(nie lubię kokosu,ale próba-to próba).Ponieważ po upieczeniu nie smakował mi,spróbowałam upiec-bez wiórków i faktycznie był jak puszysty sernik.....przepyszny!.Napiszę wersję oryginalną,a Wy zdecydujecie którą sobie upiec.
Na kruszonkę:
3 szkl.mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl.cukru
1 kostka masła
5 żółtek
kilka kropel olejku cytrynowego(lub innego,który dajecie do sernika)
wszystko razem posiekać nożem,większe grudki jeszcze rozkruszyć w palcach-podzielić na pół.Wysypać połowę na dno blachy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
Na masę:
1 litr jogurtu naturalnego(można spróbować też z innym,gęstym)
3/4 szkl.cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyzeczka proszku do pieczenia
20 dag kokosu w wiórkach
5 białek ubitych na sztywną masę(dajemy je na samym końcu!)
Wszystkie składniki masy wymieszać dokładnie w misce łyżką na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek(masa jest dość rzadka)-wylać na kruszonkę-posypać drugą częścia kruszonki.
Piec ok.godziny w piekarniku w temp.160 stopni.
(moja uwaga:ja wymieszałam wszystkie składniki masy oprócz cukru.Cukier dałam dopiero do białek jak już były ubite na sztywną masę i ubijałam do"szklistej masy",dopiero potem połączyłam białka z resztą składników).
Jak ktoś nie lubi kokosu,to po prostu go nie dawać.SMACZNEGO!
dodane na fotoforum:
fanrats 2013-04-25
Ciekawy przepis. Do spróbowania.
Re: Ghi praktycznie się nie psuje, nie jełczeje, może stać poza lodówką nawet parę miesięcy. Dlatego wolę raz postać godzinę nad kilogramem masła i mieć na dłużej, niż np. co tydzień po pół godziny nad jedną kostką. Ale to kwestia wyboru, albo przyzwyczajenia :)
kot54 2013-04-25
ale apetyczny i ślicznie podany...mniam tylko jeść *;*
Pozdrowionka wieczorne :))
oliwkaa 2013-04-25
Ja kokos uwielbiam i na pewno dam !!!
Rewelacyjnie wygląda ...a ta kruszonka ... mmmmmm
Umrę dla niej ;0)))))
mlocarz 2013-04-25
Już mi smakuje...:)))
kot54 2013-04-25
re; co do rybki to bez głowy...po co ma mi
z wyrzutem w oczy patrzeć jak jem ...*;*
kotik 2013-04-25
uwielbiam serniki a za kokosem wprost przepadam:)))
też piekłam taki sernik tylko na ciemnym spodzie i naprawdę goście byli przekonani,że to ser:0
fotka bomba :)))
moon7 2013-04-25
Robilam to ciasto kilka razy - z jogurtem naturalnym i z jogurtami owocowymi.
Jest pyszne!Twoje wyglada bajecznie:-)
Pozdrawiam
wandy 2013-04-26
Kochani zacznamy weekend z usmiechem...na przekor losowi i pogodzie od rana niech nam dopisuje dobry humor ... a co tam??? Pozdrowionka. Wanda :):):)
P/S Na sernik to napewno wpadne z dobra kawka!
moon7 2013-04-27
Re:robilam tak jak pisalas;-) (na tortownicę z podwojnej porcji) oprócz malin,dałam jeszcze jeżyny, borówki i porzeczki. Lubię takie ciasta-wilgotne i mocno owocowe:-)dziekuję za przepis
Pozdrawiam i zyczę miłego weekendu:-)
stasia8 2013-04-27
Jaki tam oszukany wygląda smakowicie...powiem szczerze że jeszcze nigdy go nie piekłam...chociaż nieraz o nim słyszałam...ja lubię kokos ale z kolei mój mąż go nie cierpi ale sernik uwielbia mówi że to najlepsze ciasto jakie może być...będę musiała go kiedyś w końcu go wypróbować...