Wardh Taifi.
Na zachodzie najbardziej znaną ze swego głębokiego i intensywnego aromatu jest róża damasceńska (Kazanlik), podczas gdy arabski świat za te same walory ceni najbardziej różę z Taif. Kwiaty róży z Taif, której zapach jest jeszcze intensywniejszy niż zapach róży damasceńskiej, podlega zbiorom w kwietniu, we wczesnych godzinach porannych, zanim kwiaty otworzą się wraz ze wschodem słońca. Zbiór kwiatów musi być przeprowadzony zanim promienie słoneczne i ciepło dnia zniszczą olejki eteryczne potrzebne do uzyskania wody różanej.
Moniulkowi*
https://youtu.be/C3lWwBslWqg
ryba85 2012-06-29
...cudna !!!!!!!!!!! w cudnej oprawie !
jest8 2012-06-29
lubię róże najbardziej z kwiatów, a szczególnie te o zapachu cynamonowym.
milko 2012-06-29
I coś robisz z tym zapachem?
Bo ja ze swoich cukier rózany poczyniłam :-) Ale mam odmianę Louise Odier - historyczną :-)
ininom 2012-06-30
Ojej...
Jakimnie zaszczyt spotkal..,
Nie spodziewalam sie takiej pieknej niespodzianki.
Dziekuje :*) buziaki
windie 2012-06-30
W przepieknych odcieniach zieleni i subtelne barwy
rozy udalo sie Tobie stworzyc kapitalny kadr.
Gratuluje Grazyna pozdrawiajac Cie serdecznie
henrykz 2012-07-01
Właśnie, zapach. Od lat hoduje się przemysłowo róże, które są piękne ale nie pachną. Jest to olbrzymie zubożenie własności kwiatu. Nie wiem co stoi na przeszkodzie aby wyhodować róże o pięknym zapachu (zresztą różnorodnym zapachu) i pieknym wyglądzie. Z drugiej strony nasz zmysł powonienia jest traktowany po macoszemu, nie ma (o ile wiem ustaw chroniących nas przed "brzydkim zapachem" czyli smrodem. Słowo smród jest dzisiaj jakby zakazane.