2 dobrze wyszorowane cytryny
4 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu Kamis
2 łyżki żelatyny
4 łyżki soku malinowego
100 g świeżych malin
świeże listki melisy do przybrania
1. Otrzyj skórkę z obu cytryn (samą żółtą warstwę, bo biała jest zbyt gorzka). Sok wyciśnij do małej miseczki. Uważaj, żeby nie wpadły żadne pestki!
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
3. Żółtka utrzyj z cukrem i cynamonem na gęsty kogel-mogel.
4. Żelatynę wsyp do miski i zalej 3 łyżkami zimnej wody, a kiedy spęcznieje, dolej 5 łyżek gorącej wody. Dobrze wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj.
5. Do miski dodaj żółtka i porządnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj pianę z białek i bardzo delikatnie połącz je z resztą masy.
6. Przelej gotowy krem do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem udekoruj malinami i polej gęstym sokiem malinowym. Ozdób listkami melisy.