Słowo o pesto

Słowo o pesto

Pesto pochodzi z Włoch. Na ogół jest na podstawie bazylii, choć sycylijskie robi się z suszonych na słońcu pomidorów. Zasada jest taka sama- w mozdzierzu ( lub idąc z postępem w mini malakserze) rozdrabniasz bazylię, dodajesz czosnek, odrobinę twardego ostrego sera ( parmezan lub Pecorino Romano jest najlepszy), garść orzeszków piniowych ( i tu moja uwaga- od lat zastępuję piniowe płatkami migdałowymi bez skórki i uważam, że takie pesto jest smaczniejsze) sól, pieprz i dobra oliwa. Mieszasz to wszystko miażdząc co się da, próbujesz, doprawiasz, jeśli trzeba i gotowe.

madziak

madziak 2015-11-02

Zrobione domowym sposobem na pewno lepsze od gotowego w sklepie.

ptaszak

ptaszak 2015-11-03

Ja pesto robię ze wspomnianej pietruszki. Sieję taką kędzierzawą i jest jej mnóstwo. Mielę z oliwa, czosnkiem, solą, pestkami słonecznika na pastę i mam do makaronów. Czasami wrzucę bazylię lub rukolę (posiałaś w ogóle?) tak dla aromatu...

delish

delish 2015-11-04

Z rukolą pesto jest pyszne! z pietruszki tez lubię. W zasadzie trzeba kiedys spróbować zrobić ze szpinaku! :o) Czemu nie?

dodaj komentarz

kolejne >