Voulevant z salatka z kraba i zredukowanym octem balsamicznym

Voulevant z salatka z kraba i zredukowanym octem balsamicznym

i rukola. Zapomniana juz dzisiaj technika robienia miseczki z ciasta francuskiego. Mozesz takie ciasto nadziac czyms slodkim, albo, jak u mnie- zrobic przystawke obiadowa.

Mój ŚP Dziadek ( rocznik 1911) na pytanie > co dzisiaj na obiad< ( a mimo, że to nie On gotował, zawsze pytałam właśnie Jego, żeby usłyszeć odpowiedz) mówił śpiewnie:

Flaki z parmezanem,
sztuka mięsa z chrzanem
Voulevant (a)vec groch puree
kotlet w sosie szarem! ( czyli szarym dla mniej domyślnych)

Zawsze mnie to cieszyło- te wszyskie nieznane potrawy, ale najbardziej ten voulevant właśnie z groszkiem i z francuska. Zajęło mi, a nie, nie przyznam się ile lat, żeby rozszyfrować bestię. Niesamowite, jak często nasz świat wspomnień i ludzi potrąca wspomnienia kulinarne.

dodane na fotoforum:

ptaszak

ptaszak 2015-12-14

Nie masz litości!

astra40

astra40 2015-12-14

Bardzo ciekawy przepis na pyszne i oryginalne danie:)

dodaj komentarz

kolejne >