rurki prosto z piekarnika

rurki prosto z piekarnika

slów parę o gotowaniu makaronu do tej potrawy i w ogole.
woda musi byc slona ( jak morska)
musi sie gotowac, jak wrzucisz makaron
nie wrzucaj za duzo- jesli chcesz wiedziec dlaczego- polecam film Poszukiwany /Poszukiwana z Wojciechem Pokorą w roli głownej
jesli do wody dodasz oliwe- makaron sie nie bedzie \"sklejał\"
wrzuć surowy makaron na wrzątek, zamieszaj, doprowadż do wrzenia, przykryj i WYŁĄCZ!
spróbuj po dziesieciu minutach- powinien być al dente ( czyli nie rozgotowana breja)
W tym daniu nie ma to zbytniego znaczenia, bo w piekarniku i tak jeszcze zmięknie- dlatego odlewam makaron jeszcze wcześniej ( 7 minut w zupełności wystarcza)

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2016-01-06

fajny pomysł na pyszne danie:)

madziak

madziak 2016-01-07

Tak właśnie gotuję makaron od dawna, szczególnie ten do rosołu. :)

dodaj komentarz

kolejne >