Corn beef and cabbage w Św. Patryka

Corn beef and cabbage w Św. Patryka

Irlandzko-amerykańska potrawa, którą dzisiaj je się pewnie w co drugim domu w Stanach. Peklowany mostek wołowy z kapustą, cebulą i marchewką i ziemniaki . Do tego, bo jakażby inna- musztarda Horczica:o) I Guiness! Jarzyny( cebulę i dwie marchewki) podsmażyć na oliwie w garnku żeliwnym , dodać mięso ( tłustą stroną na dół), ziele angielskie, dwa ząbki czosnku, 2 listki laurowe, parę ziarenek pieprzu, łyżeczkę cukru i jeśli lubisz ostrzejsze żarcie- pół łyżeczki ostrej papryki. Podlać wodą tyle, żeby mięso było zakryte. Dodać pociętą na ćwiartki kapustę i szczelnie przykryć. Piec w 170 stopniach 2.5 do 3 h. Osobno w płytkim naczyniu żaroodpornym umieścić pociętą na większe kawałki marchewkę, ziemniaki i cebulę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, przykryć folią aluminiową i zapiec 40 min. Kolejne 20 min piec bez przykrycia.
Jak się pekluje szponder czy mostek? Na 1.5- 2 kg mięsa potrzebujesz:
1 szklankę grubej soli
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki białej gorczycy
1 i 1/2 łyzki ziarenek pieprzu
1 łyzeczka ziela angielskiego
majeranek i tymianek- po łyżeczce
2 listki laurowe.
2 szklanki wody
Wszystko to trzeba zagotować, przestudzić, zalać mostek i odstawić do lodówki na conajmniej 12 h. Im dłużej siedzi, tym będzie miało intensywniejszy smak. Odradzam jednak trzymać dlużej niż dzień z hakiem.

astra40

astra40 2016-03-18

Wyśmienite jedzonko:)

dodaj komentarz

kolejne >