przepis na gyoza

przepis na gyoza

1 1/4 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do piecznia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka mleka
1 łyżka oleju

nadzienie:
15 dkg mielonej wieprzowiny
15 dkg posiekanej drobniutko kapusty
3-4 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
1-2 ząbki czosnku- posiekane
kawałek imbiru świeżego ( wielkości połowy kciuka) posiekanego albo 1 łyżeczka imbiru w proszku ( ze świeżym lepsze!)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ( lub do smaku)
pieprz do smaku
1/3 szklanki gorącej wody
olej sezamkowy, ziarenka sezamu

Z mąki, proszku, soli i cukru oraz oleju i mleka zarobić szybko ciasto. Jeśli będzie za twarde- dodać więcej mleka. Zawinąć w plastik i odstawić na godzinę do lodówki. Mięso wieprzowe połączyć z czosnkiem, szczypiorkiem, imbirem, kapustą i przyprawami.
Ciasto wyjąć z lodówki, przeciąć na pół, uformować dwa dyski, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na wielkość patelni ( najlepiej żeliwnej). Na jednej warstwie ciasta wyłożyć mieszankę z mięsa i kapusty, przykryć to drugą warstwą ciasta i skleić brzegi ( mozna pomoczyć i docisnąć widelcem) Pociąć ciasto jak widać na zdjęciu- na kawałki na dwa palce ( nie do końca bo środek ma to wszystko trzymać razem). Postawić patelnię na ogniu na pół minuty bez tluszczu czy wody, potem podlać gyoza gorącą wodą i przykryć. Gotować na małym ogniu 20 minut. Woda może nawet pod przykryciem wyparować- sprawdż w połowie drogi, czy nie trzeba dolać.
Sos:

2 Lyżki sosu sojowego, łyżeczka cukru, parę kropelek ostrego sosu typu Tabasco, 1 łyżka oliwy- wszystko to wymieszać, doprawić jeśli trzeba pieprzem, posypać szczypiorkiem.
Gotową gyoza polać olejem sezamkowym , posypać sezamem i podać z sosem.

dodane na fotoforum:

madziak

madziak 2016-04-19

Z patelni, czyli smażone?
Zdradź tajemnicę ;)

astra40

astra40 2016-04-19

Pięknie się prezentuje na talerzu:) Oryginalne danie, jeszcze nigdy nie jadłam podobnego:)))

madziak

madziak 2016-04-25

Już wiem: z patelni, ale nie smażone.
Mam taką żeliwną 10 lat, tylko zbiła się szklana pokrywa.
Kupiłam jakąś metalową, ale nie jest szczelna.
Muszę się porozglądać za inną.

kimeraj

kimeraj 2017-03-03

Japierdziu-2/3 pyszności, które serwujesz nawet nie znam nazwy...nie wspominając o składnikach.....brawo Ty za wszechstronność :))

dodaj komentarz

kolejne >