tamales

tamales

mialam zrobić zdjęcie już otwartego, żeby było widać co w środku, ale zajęłam się gośćmi i nic z robienia zdjęc nie wyszło.
Tamal to nic innego jak zwijka z nadzieniem z mąki kukurydzianej i pieczonego aromatycznego i w moim przypadku dobrze przyprawionego mięcha z groszkiem, cebulą i papryką oraz ancho chile. Wszystko to zawinięte jest w liście kukurydzy, potem zeby się nie rozwaliło- owinięte w pakiecik sznurkiem i ugotowane na parze ( z dobrą godzinę). Podajesz to z sosem mięsnym, śmietaną kwaśną, salsą, albo samo- jak kto lubi! Roboty trochę przy tym, więc dobrze zrobić więcej , bo się świetnie nadają do zamrożenia na zaś. Są także tamale nadziewane serem. Wolę te z mięsiwem.

tu są zdjęcia jak to wygląda otwarte :

http://www.google.com/search?q=tamales&tbm=isch&imgil=Isi9YHDmKq7E4M%253A%253BVVZR5LqZggY9LM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.seriouseats.com%25252F2015%25252F05%25252Fhow-to-make-mexican-tamales-corn-masa.html&source=iu&pf=m&fir=Isi9YHDmKq7E4M%253A%252CVVZR5LqZggY9LM%252C_&usg=__I9Luhr1JTtqI71v6o27zBo2G_JA%3D&biw=1600&bih=765&ved=0ahUKEwiBlfCYjeHMAhXE5yYKHZqbDvMQyjcINw&ei=hg07V4G6CMTPmwGat7qYDw#tbm=isch&q=tamales&chips=q:tamales,g_1:pork

dodane na fotoforum:

agga7

agga7 2016-05-17

ummmm, uwielbiam :)
ale jak jadlam pierwszy raz i nie wiedzialam co to,
to zaczelam jesc nawet ta *skorke* ;)

prince8

prince8 2016-05-17

Wspaniały rarytas ...wygąda jak paczki pod choinkę :))))miłego popołudnia ...:)))

astra40

astra40 2016-05-17

Tutaj zawsze jakieś nowości:) Nie jadłam jeszcze takich rarytasów:) Ciekawie brzmi i wygląda:)

madziak

madziak 2016-05-19

To u nas dopiero za pół roku będzie w co zapakować tamales... :)

dodaj komentarz

kolejne >