śniadanie ( tost francuski z kokosem i ananasem)

śniadanie ( tost francuski z kokosem i ananasem)

brioszka pieczona w mleku kokosowym, jajkach i wanilii z odrobiną wiórków kokosowych i sosem z ananasa z puszki z rumem i masłem.

12 kromek brioszki ( lub innego miękkiego białego chleba- chałka jest świetna w tym przepisie)
4 jajka
1 puszka mleka kokosowego ( nie kremu kokosowego, bo jest za słodki i za tłusty)
szczypta soli
3 łyżki cukru
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
1/3 szklanki słodzonych wiórków kokosowych ( lub niesłodzone pomieszane z łyżką drobnego cukru)

1 puszka ananasa ( 320-340 dkg) w soku
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki masła
2 łyżki rumu ( tylko dla dorosłych;)

Jajka, mleko kokosowe, sól, cukier i wanilię połaczyć na jednolitą masę. Przygotować prostokątne naczynie zaroodporne. Każdą kromkę zanurzyć w masie i przełozyć do naczynia ( u mnie było 6 kromek na warstwę). Po ułożeniu pierwszej warstwy posypać całość połową wiórków kokosowych i ułożyć na tym następną warstwę chleba zamoczonego w masie. Pozostałą masę wylać na wierzch ( mnie mało zostało, bo dużo "weszło" w chleb). POsypać resztą wiórków kokosowych
Odstawić całość do lodówki na conajmniej dwie godziny, na noc będzie lepiej.

Następnie rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec nasaczony porządnie chleb ( tost francuski)
30-35 minut ( do lekkiego zbrązowienia i ma być ciut wysuszone, ale nadal bardzo kremowej konsystencji)

W międzyczasie odlać sok z ananasa do rondelka, dodać cukier i na niewielkim ogniu zredukować o połowę. Dodać masło ( oraz rum jeśli chcesz) i podgrzać do momentu kiedy się rozpuści. Dodać grubo posiekanego ananasa i wyłączyć.
Podać tost francuski na ciepło z ciepłym sosem z ananasem.

dodane na fotoforum:

anad60

anad60 2017-06-05

Musi bardzo, bardzo smakować *;*

astra40

astra40 2017-06-05

Coś pysznego!

Czy można prosic o dokładny przepis?

astra40

astra40 2017-06-07

re: serdecznie dziękuję za przepis. Na pewno zrobię, bo uwielbiam takie połączenie smaków. Ten deser musi być pyszny!

steffek

steffek 2017-06-10

Podoba mi sie to ze dokładnie opisujesz potrawy :-)
Czasem jadam sniadania na slodko wiec kto wie... apetycznie wyglada :-)

dodaj komentarz

kolejne >