wieprzowina i kapusta chińska

wieprzowina i kapusta chińska

sałata z kapusty chińskiej:
1/2 głowki kapusty ( zgadliście! chińskiej!)
1 lyżeczka świeżego startego imbiru ( albo pół łyżeczki imbiru w proszku)
2 ząbki czosnku- zmiażdzone
1 łyżka cukru
2-3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki sosu ostrego albo szczypta pieprzu kajenne
1 łyżka oleju arachidowego ( może być inny )
garść orzechów arachidowych
zielona cebulka poktojona w krążki

Poszatkować kapustę. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać imbir i czosnek i szybko mieszając smażyć kilka sekund. Dodać kapustę. W osobnym naczyniu wymieszać sos sojowy z cukrem i pieprzem kajenne (albo ostrym sosem typu sriracha albo tabasco), dodać do kapusty, wymieszać porządnie i ciągle mieszając smażyć aż kapusta się podgrzeje i odrobinę zmięknie. Wszystko zajmnie bardzo krótko, bowiem, kapusta ma być chrupiąca, a nie rozgotowana. Wyłożyć na talerz i posypać cebulką i orzechami. I gotowe :)

ewaiza

ewaiza 2018-05-15

ale bym pojadla

dodaj komentarz

kolejne >