kurza noga, podsmażona brukselka i makaron

kurza noga, podsmażona brukselka i makaron

z tapenadą z oliwek i czosnku. Taki makaron ( cienka, długa rurka) zwie się perciatelli. Tapenadę zaś zrobisz z puszki czarnych oliwek ( odlej z nich płyn) rozmiażdżonych z trzema średniej wielkości ząbkami czosnku, czterema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawami. Możesz dodać kaparki, możesz dodać odrobinę musztardy, skórkę cytrynową i sok z cytryny. My lubimy z pieprzem cytrynowym i odrobiną sosu typu Tabasco. Wszystko posypane świeżo startym parmezanem. Jeśli oliwki są zalane oliwą-oczywiście nie musisz dodawać oliwy i odlej jej trochę, a resztę zmiksuj z oliwkami i pozostałymi składnikami. Uważaj z solą, bo oliwki same są słone, podobnie jak ser. Ja- nie solę tapenady. Jak zwykle zachęcam do eksperymentowania i znalezienia własnej ulubionej kombinacji składników w tapenadzie.

astra40

astra40 2019-02-16

Pysznie;)

anulkaz

anulkaz 2019-02-19

Pyszny obiadek:)

dodaj komentarz

kolejne >