frytki i sałata rzymska z jagodami i grillowanym arbuzem. Arbuz z grilla jest dla nas w tym roku czymś nowym- ale zagości w letnich planach obiadowych już na stałe. Coś niesamowicie pysznego! Obrany w ćwierć plastry i posmarowany z obu stron marynatą z miodem, cytryną lub limonką, solą, pieprzem i odrobiną ostrego sosu ( tabasco czy sriracha będą najlepsze) Marynuje się to dosłownie 5 minut, potem na bardzo rozgrzany grill- po 3-5 minut na stronę ( ja się bałam przypalić, więc tym razem wyszedł blady, ale następnym razem zostawię plastry dłużej na grillu). Dzięki dodatkowi fety burgery są super soczyste. Możesz też dodać do nadzienia startą na grubych oczkach mozzarellę). Do tego sos tzatziki , czyli jogurt ze startym ogórkiem, cytryną, startą skórką z cytryny, posiekaną miętą i pietruszką ( plus sól i pieprz i jak chcesz szczypta pieprzu kajeńskiego).
babcia1 2019-07-25
a ja poproszę wszystkiego po troszku do skonsumowania!!