...tyle w nim smutku ile radości...
dodane na fotoforum:
wietom 2007-11-12
sliczna ta Twoja kolekcja aniolkow.Kazdego mozna opisac tak barwnie.:)))
Pozdrawiam milutko.
Ps.A co do Swietomarcinskich rogali....to juz wczoraj sie zloscilam bo w telewizji caly czas je pokazywali(uwielbiam je...sa przepyszne)
Niestety u mnie takich nie ma:(
pastelka 2007-11-12
Dobruniu Twoje anioły są doskonałe, jak to zresztą z aniołami bywa....muszę chyba dla Ciebie namalowac jakiegoś.
trzykropek 2007-11-12
Marzyciel;))
makalu2 2007-11-12
tyle smutku, bo ramionami siebie obejmuje.... tyle radości bo radosne ma oczy...pełne nadziei
lussi44 2007-11-12
witaj, ja już tutaj trzy przepisy serwowałam. Na kapuśniaczki, ten właśnie schab na zdjęciu i rydze po cygańsku.
Pozdrawiam
lussi44 2007-11-12
Spełniam prośbę, podaję przepis na kapusniaczki:
Kapuśniaczki
Składniki ciasta
1kg mąki, 2 kostki margaryny, ½ l śmietany (18%), 4 żółtka, 8 dag drożdży, 1 łyżka cukru, sól, białko do smarowania
Ciasto
Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać. Drożdże rozetrze z cukrem i śmietaną, dodać sól. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić.
Rozwałkować i kroić przez całą długość ciasta pasy, szerokości około 8cm. Na środek każdego paska kłaść farsz ( na całą długość), a następnie sklejać jak pierogi (tak by się lekko złączyło). Następnie odwrócić sklejona strona do spodu. Wierzch posmarować białkiem i posypać kminkiem.
Kroić kawałki wielkości około 10cm. Wyłożyć na blachę i piec na złoty kolor.
Farsz
Jedna główka kapusty, margaryna, ok. ½ kg mięsa mielonego, przyprawa do kurczaka lub delikatna do mięs, pieprz, kminek mielony, cebula
Kapustę drobno zszatkować (najlepiej w maszynce elektrycznej) i wyłożyć na roztopiona margarynę. Podlać wodą w niewielkiej ilości, tak, by się nie przypaliła. w Razie ubytku dolewać do momentu całkowitego uduszenia kapusty. Przyprawić do smaku. Osobno udusić na oleju mięso mielone i dodać do kapusty. Wymieszać i jeszcze chwilę dusić razem.
Przestudzony farsz kłaść na ciasto.
S M A C Z N E G O!!!!!!
lussi44 2007-11-12
Może mnie nie powieszą w Garnku, albo nie każą sie stąd wynosić, nie chciałabym.
Rolada – schab z omletem
2kg schabu bez kości, 5 jaj, 3 łyżki mąki, może być natka zielonej pietruszki, sól, pieprz, wegeta.
Schab przekroić wzdłuż, tak, aby powstał duży płat. Przyprawić wegetą, pieprzem (można natrzeć odrobiną czosnku-jeśli ktoś lubi)- włożyć na chwilę do lodówki.
Ubić białka, następnie dodać żółtka, mąkę i sól do smaku. lekko wymieszać (można dodać trochę natki). Upiec omleta (tylko z jednej strony).
Upieczony omlet wyłożyć surową stroną na mięso. Zwinąć jak roladę. Obwiązać dobrze nitką
(jak szynkę) i owinąć w folię aluminiową. Piec około 80 minut.
Galaretkę przygotować wg własnego uznania.
Ja gotuję mrożony groszek z kostką rosołowa, następnie odcedzam go a do wywaru dodaję żelatynę.
Gotową roladę kroimy na plastry, układamy na półmisku, na środek daję groszek i zalewam tężejącą galaretą.
Dekoracja wg uznania.
SMACZNEGO!!!!!