[31264541]

Ciasto teściowe pycha-Ciasto kruche:
3 szklanki mąki , 250 g masła lub margaryny, ½ szklanki cukru , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia .
Beza:
6 białek , 1 ½ szklanki cukru , 2 łyżki mąki ziemniaczanej , garść płatków migdałowych . Galaretka z wiśniami:
1 - litrowy słoik kompotu z wiśni drylowanych, 2 galaretki wiśniowe 500 ml wrzącej wody . Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki 30 lub36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny

Ciasto kruche: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte, lecz lekko kruszące się ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez ok. 30-60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy nim spody dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach dolnych 20 x 36 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Pierwszy spód pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160°C (lub do 180°C bez termoobiegu). Na drugi spód przygotowujemy bezę.

Beza: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Pianę wykładamy na drugi, nie upieczony spód ciasta. Wierzch wyrównujemy lub robimy dekoracyjne fale widelcem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 35 minut, w tej samej temperaturze, co poprzednio.

Galaretka z wiśniami: Wiśnie odsączamy z kompotu. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i studzimy. Dodajemy 250 ml kompotu z wiśni oraz wiśnie. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszając. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na kruchy spód ciasta. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy i wykładamy na galaretkę.

Ciasto z bezą delikatnie wyjmujemy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia i układamy na warstwie śmietanowej, bezą do góry. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce☺najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy kruche ciasto zmięknie:-)

majaha

majaha 2016-04-26

Samych pogodnych i radosnych chwil na cały wieczorek życzę...

ankaaa

ankaaa 2016-04-28

Miłego wieczorku a później spokojnej nocki :))

lucia

lucia 2016-04-29

nad morzem też wszystko kwitnie...

ankaaa

ankaaa 2016-05-01

Udanej majówki życzę i super pogody :))

dodaj komentarz

kolejne >