W jesiennych barwach...

W jesiennych barwach...

...Torcik straciatella z kawałkami gorzkiej
czekolady mojej mamy.

Biszkopt
• 3 jajka
• 0.5 szklanki cukru
• 0.5 szklanki mąki pszennej
• 50g rozpuszczonego (wystudzonego) masła
Białka ubić na pianę.
Do piany dodać partiami cukier dalej miksując.
Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.
Do piany dodać mąkę i wystudzone masło.
Zmiksować do połączenia się składników.
Pianę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w 170-18C ok. 20 minut.
Po upieczeniu od razu wyciągnąć i wystudzić.

Masa
• 600ml serka homogenizowanego ( waniliowy)
• 300ml śmietanki min 30%
• puszka mleka skondensowanego słodzonego
• 3 łyżki czubate żelatyny
• 100g czekolady deserowej - gorzkiej
Serek zmiksować z mlekiem skondensowanym.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody, lekko przestudzić.
Ciepłą żelatynę wlać do masy i zmiksować.
Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą serową.
Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie.
Tort włożyć do lodówki na ok. 2 godziny, by masa z góry lekko się ścięła.

Dodatkowo
• 2 galaretki pomarańczowe + 500ml wody
W 500ml wrzątku rozpuścić dwa opakowania galaretki.
Galaretkę wystudzić.
Po dwóch godzinach wyjąć tort z lodówki.
Zalać zimną, tężejącą galaretką.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki, by masa i galaretka stężała.

Inna propozycja https://www.garnek.pl/doris7/25179753

dodane na fotoforum:

ewaiza

ewaiza 2014-11-09

bardzo smcznie wyglada

andaba

andaba 2014-11-09

Wygląda apetycznie!

waffelka

waffelka 2014-11-11

Pychotka;-)

lanta21

lanta21 2017-02-04

pycha

dodaj komentarz

kolejne >