Skład:
4 kg ogórków
1 kg marchwi, papryki, cebuli
1 główka czosnku
3 łyżki soli i pieprz do smaku
Zalewa:
1 szklanka octu, oleju, cukru
Wykonanie:
Namoczyć cebulę w zimnej wodzie, żeby nie szczypała w oczy przy obieraniu i krojeniu. Naszykować dużą miskę lub inne naczynie i do tego najpierw utrzeć marchew na dużych oczkach, potem paprykę pokroić w paseczki i dodać. Następnie szatkować w plasterki ogórki w skórkach. Wszystko posolić, popieprzyć, wymieszać. Teraz obrać namoczoną cebule, pokroić w plasterki i dodać. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę lub przecisnąć przez praskę, dodać, wszystko przemieszać. Następnie przygotować sobie słoiki i składniki na zalewę, które dodajemy jak już lekko warzywa puszczą sok. Często w przepisach jest, że odczekać 2 godziny, aż puści sok, który należy odlać i wylewa się to, co najcenniejsze w warzywach.
Słoiki z sałatką pasteryzować 15 minut.
Polecam do obiadu i nie tylko, robię ją już od kilku lat po małej modernizacji https://www.garnek.pl/doris7/22702713
dodane na fotoforum: