Sałatka warzywna w sosie własnym          i zalewie…

Sałatka warzywna w sosie własnym i zalewie…

Skład:
4 kg ogórków
1 kg marchwi, papryki, cebuli
1 główka czosnku
3 łyżki soli i pieprz do smaku

Zalewa:
1 szklanka octu, oleju, cukru

Wykonanie:
Namoczyć cebulę w zimnej wodzie, żeby nie szczypała w oczy przy obieraniu i krojeniu. Naszykować dużą miskę lub inne naczynie i do tego najpierw utrzeć marchew na dużych oczkach, potem paprykę pokroić w paseczki i dodać. Następnie szatkować w plasterki ogórki w skórkach. Wszystko posolić, popieprzyć, wymieszać. Teraz obrać namoczoną cebule, pokroić w plasterki i dodać. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę lub przecisnąć przez praskę, dodać, wszystko przemieszać. Następnie przygotować sobie słoiki i składniki na zalewę, które dodajemy jak już lekko warzywa puszczą sok. Często w przepisach jest, że odczekać 2 godziny, aż puści sok, który należy odlać i wylewa się to, co najcenniejsze w warzywach.
Słoiki z sałatką pasteryzować 15 minut.
Polecam do obiadu i nie tylko, robię ją już od kilku lat po małej modernizacji https://www.garnek.pl/doris7/22702713

dodane na fotoforum:

malgo51

malgo51 2016-08-27

Wygląda apetycznie. Poprosimy o przepis:)

adam24l

adam24l 2016-08-27

Smacznego
Miłej soboty.Zapraszam do głosowania na top10 , nowości i Propozycje.Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.

derkacz

derkacz 2016-08-27

Chyba kiedyś wpadnę by posmakować Twoich smacznych sałatek... od samego patrzenia ślinka cieknie. Pozdrawiam.

czes59

czes59 2016-08-29

Takie sa najlepsze!

lanta21

lanta21 2016-09-03

pycha

eewaa60

eewaa60 2016-09-20

ta sałatka ma już z pół wieku...ciągle modna...

dodaj komentarz

kolejne >